Apartmanda kapıcı dairesi satılabilir mi?

Apartmanlarda bulunan kapıcı dairelerinin satışına dair yasal mevzuat merak ediliyor. Bazı apartmanlarda kapıcı çalıştırılmazken kapıcı dairelerinin satışına dair yollar araştırılıyor.
Apartmanda kapıcı dairesi satılabilir mi?

Apartmanlarda son yıllarda kapıcı çalıştırmak bir külfet haline geldi. Özellikle fazla daire olmayan apartmanlarda kapıcı çalıştırılmamaya başlandı. Kapıcılar için yapılan kapıcı daireleri ise boş kaldı. Bunun üzerine akıllara gelen ilk soru bu kapıcı dairelerinin satışının mümkün olup olmadığı oluyor. Kapıcı dairelerinin satışı ile apartmanlarda önemli bir gelir elde edilebilir. Ancak bu yasal olarak mümkün mü?

KAPICI DAİRESİ SATILIR MI?

Kullanılmayan kapıcı dairesinin satışı oldukça sıkıntılı bir konudur. Kat Mülkiyeti Kanunu’na kapıcı daireleri belirli sayıda daire olan apartmanlarda bulunması zorunlu olan alanlardır. Ancak satıştaki sıkıntı bu değildir. Yine Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kapıcı dairesi ortak alanlar arasında bulunmaktadır.

Ortak alan olarak tanımlanan kapıcı dairesinde her kat maliki arsa payına göre hak sahibi olurlar. Ancak bu hak sahipliği satışa yetmeyecektir. Ortak alanlar herhangi bir şekilde kesinlikle satılamaz. Tüm ortaklar bu satışa onay verseler dahi satışın yapılması mümkün değildir. Dolayısıyla kapıcı dairelerinden gelir elde etmek bir düşünceden öteye gidemeyecektir.

Kapıcı dairelerinin satışı bir şekilde yapılsa dahi bu oldukça sorunlu olacaktır. Genellikle noter sözleşmesi ile bu kapıcı dairelerinin satışının yapıldıkları görülebiliyor. Ancak yapılacak tek itiraz ile bu satışı iptal ettirmek mümkün oluyor. Bundan dolayı kapıcı dairesini satanlar zararlı çıkacakları için bu yola başvurmamalılar.

Kapıcı daireleri olarak bilinen bölüm bir bağımsız bölüm olmadığı için kat mülkiyeti olmayacaktır. Apartmanın projesinde de bu şekilde bir bağımsız bölüm yoktur. Eğer imkan olur da kapıcı dairesi kat mülkiyeti olan bağımsız bir bölüm haline getirilirse o zaman kapıcı dairesi bir ihtimal satılabilir. Lakin bunu da yapmak oldukça zordur.