Kum fırtınası çamur yağmuru gök gürültülü sağanak yağış sel! Meteorolojik alarm verilen 13 il

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD peş peşe uyarı yayımlarken alarm verilen 13 il belli oldu. İşte kum fırtınası, çamur yağmuru, sel ve sağanak yağış uyarısı başlayacağı ve biteceği tarih saat...
Kum fırtınası çamur yağmuru gök gürültülü sağanak yağış sel! Meteorolojik alarm verilen 13 il

Kum fırtınası çamur yağmuru gök gürültülü sağanak yağış sel! Meteorolojik alarm verilen 13 il - Türkiye bugün itibari ile yeni bir yağışlı hava dalgasının etkisi altına girerken Meteoroloji Genel Müdürlüğü 13 il için bugün kum fırtınası, çamur yağmuru, sel ve fırtına uyarısı yaptı. İşte MGM ve AFAD tarafından yapılan açıklamalar ve uyarılar...

TOZ TAŞINIMI BEKLENEN İLLER HANGİLERİ, HANGİ İLLERDE KUM FIRTINASI UYARISI YAPILDI?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü MGM tarafından yapılan son dakika açıklaması ile "Yapılan meteorolojik değerlendirmelere göre; Ülkemizin bu akşam saatlerinden itibaren (09.05.2024 Perşembe) Kuzey Afrika ve Suriye kaynaklı toz taşınımının etkisi altında kalacağı tahmin ediliyor. Cuma günü Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı ve Güneydoğu Anadolu'da, Cumartesi günü Doğu Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da etkili olması beklenen toz taşınımının 12.05.2024 Pazar sabah saatlerinden itibaren yurdu terk edeceği tahmin ediliyor.

cuma-hava-durumu.jpg

Toz taşınımının Doğu Akdeniz ile Doğu Anadolu’da orta kuvvette, Güneydoğu Anadolu'da yer yer kuvvetli, diğer yerlerde hafif zaman zaman orta kuvvette olması beklendiğinden hava kalitesinde azalma, görüş mesafesinde düşme, yağış anında çamur şeklinde yağış ve sağlık problemleri gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların ve yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması için meteorolojik değerlendirme yayınlanmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hazırlayacağı hava tahmin raporlarının ve meteorolojik uyarıların takip edilmesi önem arz etmektedir.

cumartesi-hava-durumu.jpg

MGM SEL, FIRTINA VE GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI YAPILAN İLLER HANGİLERİ?

Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi ve batısı, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Elazığ, Van ve Hakkari çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yurt genelinde toz taşınımı bekleniyor.

Ülkemiz bugün itibari ile toz taşınımı etkisi altına girerken yarın ise yurt genelinde sağanak yağış etkili olacak. Sağanak yağışla beraber toz taşınımının etkili olduğu illerde çamur yağmuru yaşanabileceği ifade edilirken solunum sorunu yaşayan kişilerin dışarı çıkmamaları ya da maske ile çıkmaları istendi.