Konut balonu patlıyor mu? Ev fiyatları düşüşe geçti 2024 tahminleri değişti

Küresel piyasalarda emlak piyasası büyük hareketlilik yaşarken ekonomistlerin 2024 konut fiyatı tahminleri açıklandı.
Konut balonu patlıyor mu? Ev fiyatları düşüşe geçti 2024 tahminleri değişti

Konut balonu patlıyor mu? Ev fiyatları düşüşe geçti 2024 tahminleri değişti - Pandemi döneminde altın şahlanış dönemini yaşayan ve rekor üzerine rekor kıran konut fiyatları dünya genelinde en çok Türkiye'de yükselmişti.

Pandeminin ardından dünya genelinde konut fiyatları düşmeye ve eski normale dönmeye başlarken Türkiye'de ise yükselişini sürdürmüştü. Türkiye'nin yoğun göç alması, inşaat maliyetlerinin artması, müteahhitlerin yeni konut üretimine ara vermesi, talebin artması arzın azalması, konutun yeniden yatırım aracı olarak gösterilmesi fiyatları katlamıştı.

2024 DE EV FİYATLARI NE OLUR, KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ, YÜKSELECEK Mİ?

Konut fiyatlarından yaşanan dalgalanma devam ederken yükselen kredi faiz oranları nedeni ile konut satış rakamlarında yaşanan düşüş piyasada durgunluk yaşanmasına neden olmuştu. Konuta olan talebin azalması ile fiyatlarda kademeli düşüş yaşanırken hükümetin oluşturduğu baskı da bu düşüşü hızlandırmıştı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı "Köpük gitti, fiyatlar kredi dışında kabul edilebilir seviyelere doğru normalleşiyor. Bu normalleşmeyi hemen fiyatlarda düşüş olarak görmesek bile enflasyona göre fiyatların bu dönemde artış göstermemesi gayrimenkullerde reel artışın düştüğünü bizlere gösteren bir ölçüttür. Bu sadece konutla sınırlıdır. Özellikle 1 milyon TL altı arsalarda, tarlalarda ve kiralık konutta fiyatlar yükselmeye devam ediyor" diyerek sektörde 2024 yılını ise alınacak tedbirlerin belirleyeceğini ifade etti.

Milli Emlak tarafından hazine arazilerinin imara açılması ve müteahhitlere ucuz arsa satışı hedefinin tutturulması durumunda konut fiyatlarında sert bir geri çekilme yaşanması bekleniyor.

NOT: Burada yer alan bilgiler haberde ismi geçen kişilerin yapmış oldukları açıklamalardan derlenmiş olup, usakgundem.com tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir. Haberimiz yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.