Güney Kore yapay güneş ile yeni rekoru kırdı

Güney Koreli bilim insanları tarafından geliştirilen yapay güneş yeni sıcaklık rekoru kırdı. Tam 48 saniye çalıştırıldı...
Güney Kore yapay güneş ile yeni rekoru kırdı

Güney Kore teknolojik atılımları ile tüm dünya tarafından yakından takip edilmeye devam ederken bunlar arasında en çok ses getirenlerden biri de yapay güneş teknolojisi olmuştu. Güney Koreli bilim adamları yeni rekorunu duyurdu.

YAPAY GÜNEŞ TEKNOLOJİSİ YENİ REKORUNU KIRDI!

Temiz enerji elde etmek amacıyla nükleer füzyon teknolojisi üzerinde çalışmalarını sürdüren Güney Koreli bilim insanları yeni bir dünya rekoru elde etti. Kore Füzyon Enerjisi Enstitüsü'nden (KFE) bir grup araştırmacı, “yapay güneş” olarak da adlandırılan KSTAR (Korean Superconducting Tokamak Advanced Research) nükleer reaktörünü Güneş çekirdeğinden 7 kat daha sıcak olan 100 milyon santigrat derece ısıda 48 saniye boyunca çalıştırmayı başardı.

Ekip, 2021 yılında kırılan 30 saniyelik dünya rekorunu geride bıraktı. KSTAR Direktörü Si-Woo Yoon, bu kadar yüksek sıcaklıkları uzun süre korumanın kolay olmadığını, bu nedenle 48 saniyelik rekorun büyük önem taşıdığını ifade etti. Yoon, nihai hedeflerinin KSTAR reaktörünü 2026 yılına kadar aynı sıcaklıkta 300 saniye boyunca çalıştırmak olduğunu vurguladı.

Henüz deneme aşamasında olan KSTAR reaktörü ile Güneş'te meydana gelen füzyon reaksiyonlarını taklit etmeyi amaçlayan bilim insanları bu sayede sınırsız enerjiyi temiz bir şekilde üretmeyi hedefliyor. Yani tıpkı güneş enerjisi gibi temiz ve sınırsız bir enerjinin elde edilmesi hedefleniyor.