Dokunmalı Ekran Teknolojisi Çalışma Prensibi

Teknolojinin ilerlemesi ile beraber dokunmalı ekranlar da daha popüler duruma gelmiştir. Ekranlarda dokunma işini anlayan üç temel sistem yer almaktadır.
Dokunmalı Ekran Teknolojisi Çalışma Prensibi

Bunlardan ilki direnç sistemidir. Bu sistem cam paneli kaplayabilmek için iletken ve dirençli durumda yer alan metalik levhalar kullanılmaktadır. Ekran açık durumda bulunuyorken, iki katman içerisinden akan elektrik akımları, bu iki katmanı birbirlerinden uzak tutmaktadır. Bunun yanında metalik katmanı kaplayabilen darbeleri koruma kısmı da bulunmaktadır.

Kullanıcı ekran üzerine dokunduğu zaman, bu iki katman birbirine dokunur. Kontak meydana geldiği zaman ise o noktada bulunan elektrik alanı içerisinde değişiklik meydana gelir. Kontağın yer aldığı noktanın koordinatları, o bölgenin ne tarafta olduğunu gösterecek olan bilgisayara gönderilmektedir. Gönderilen komut o noktadaki dokunma işinin ne anlama geldiğine karar vermektedir.

Kapasitif Sistem

Kapasitif sistemler cam panellerin tam üstüne şarjı tutabilen katmandan meydana gelmektedir. Bir parmak ekrana dokunduğu zaman, şarjın bir bölümü parmağa geçebilmektedir. Şarjda ise azalma, ekranın köşe taraflarına yerleştirilen devreler aracılığı ile ölçülmektedir. Ve dört bir tarafta yer alan şarjdaki azalma, bilgisayarın parmağın dokunmuş olduğu yerin hesaplamasında kullanılır.

Yüzey alanında akustik dalga sistemleri cam levhanın kenar bölgelerinde bir çift güç çevirici tutmaktadır. Camın içerisinde bulunan güç çeviriciden diğerine gönderilmiş olan elektrik sinyalini yansıtmaları için yerleştirilmiştir. Bir parmak ekrana dokunduğu zaman elektrik sinyali devreye girer ve iki çeviriciyi kullanarak kontak noktasını hesaplar.