Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Bazı KDV oranları yükseltiliyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından KDV tebliğinde değişiklik taslağı yayımlandı. Henüz yürürlüğe girmeyen bu taslağa göre bazı ürünlerde KDV artırımı yapılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Bazı KDV oranları yükseltiliyor!

Türkiye ekonomisinin toparlanabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı çeşitli tedbirleri uygulamaya sokuyor. Son olarak ise KDV artırımının yapılacağı ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından KDV tebliğinde değişiklik yapılmasına dair taslak yayımlandı. Bu taslak aynı şekilde uygulamaya sokulursa bazı harcamalarda KDV artırımı yapılacak.

KDV ORANLARI DEĞİŞİYOR

Bakanlığın yaptığı çalışmaya göre yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oranı yeniden düzenleniyor. Yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV ise yüzde 20’ye çıkartılacak.

Taslakta yer alan bilgilere göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV oranı yüzde 8 değil yüzde 10 olarak uygulanmaya başlanacak. Bu işletmelerde alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20’ye yükseltilecek.

Gazino, bar, dans salonu, pavyon, taverna, birahane türü işletmelerde verilen hizmetlere uygulanan KDV oranı da yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltilecek.

NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLANACAK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapacağı KDV artırımları hemen yürürlüğe girmeyecek. KDV artışı yapılmasına dair taslak yayımlandı ve önce görüşler alınacak. Sonrasında ise nihai karar verilerek Resmi Gazete’de yayımlanacak. Resmi Gazete’de yayımlanması ile beraber de yeni KDV oranları hemen uygulanmaya başlanacak.

VATANDAŞLARI NASIL ETKİLEYECEK?

KDV değişikliklerinin vatandaşları nasıl etkileyecekleri en çok merak edilen konu oldu. Normal koşullar altında bu durum işletmeleri alakadar ediyor. Ancak Türkiye’de işletmeler vergi yükünü de müşterinin üzerine yüklemek konusunda bir anlayışa sahip oldukları için KDV artırımının ürünlere ve hizmetlere zam olarak yansıması bekleniyor. Bu konuda önleyici tedbirin bizzat Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınmaması durumunda vatandaşlar yapılacak KDV artırımına dair zamlarla karşı karşıya kalacaklar.