Ev sahipleri bu durumda kiracıları 11 yıldan önce evden çıkaramayacak

Son aylarda enflasyonun hızlı bir şekilde artması ev sahipleri ve kiracıların arasındaki sorunların daha da büyümesine neden oldu. Bu noktada ev sahipleri kiracıları çıkartmaya, kiracılar ise evlerinden çıkmamaya çalışıyor.
Ev sahipleri bu durumda kiracıları 11 yıldan önce evden çıkaramayacak

Kira sözleşmeleri için 11 yıllık detay kiracıların dikkatini çekti. Ev sahipleri çeşitli sebeplerden ötürü kiracıları evlerden tahliye edebiliyor. Ancak bu noktada yasanın kiracılara verdiği bir takım haklar da bulunuyor.

Aktarılan son habere göre belirli sürekli kira sözleşmelerinde, 10 uzama yılı dolduktan sonra her yeni kira yılı bitiminden en az 3 ay önce ev sahipleri fesih bildirimi yapabilir. Ancak kira bitiminin süresine 3 aydan az bir zaman kalmışsa, kiracıların tahliyesi bu durumda yeni yıla sarkabilir.

KİRACI OLARAK 11 YIL DETAYI

Konuyla ilgili uzmanların açıklamasına göre kiracılar birtakım durumlarda ev sahipleri tarafından evden tahliye edilebilir. Bu durumlar şu şekilde:

  • Kiracı olarak 11 yıl oturmak
  • Oturulan eve ev sahibi ya da yakınlarının ihtiyacının olduğunun kanıtlanması
  • Kiralanan evde tadilat yapılacak olması
  • İcra takibinde kira bedelinin ödenmemesi
  • Kiracının iflas etmesi ve kirayı ödeyemeyecek duruma gelmesi

Kira ilişkisinin 10 yılı aşması ile birlikte kiracılar evden tahliye edilebilir. Bu durumda ev sahibi her yeni kira yılından 3 ay öncesine kadar kiracıya yazılı bir ihtarname göndermesi gerekmektedir. Yukarıda da ifade edildiği gibi kira bitme süresine 3 aydan az zaman kaldığı durumlarda kiracılar 11. Yılında tahliye edilebilir.

10 YILLIK KİRACIYA NE KADAR ZAM YAPILIR?

Aslında ev sahipleri ve kiracılar arasındaki çıkmazın en temel sebebi ev fiyatlarının yanı sıra kiralarda da hızlı bir artışın görülmesi. Kiracılar mevcut evlerinde kira ücretlerinin çok artmasını istemezken, ev sahipleri de piyasanın durumuna göre kira artırımı yapmak istiyor. Buna göre 10 yıllık kiracıya da devletin koyduğu yüzde 25’lik zam sınırı ile zam yapılabilmektedir.