Emekli maaşları yeniden hesaplanıyor! Maaşlar bu sistemle belirlenecek!

Emekli maaşları ile alakalı olarak önemli gelişmeler yaşanıyor. Emekliler maaşlarına ara zam beklerken maaş hesaplama sistemi değişiyor. Emekli maaşları artık nasıl hesaplanacak, zamlar nasıl yapılacak?
Emekli maaşları yeniden hesaplanıyor! Maaşlar bu sistemle belirlenecek!

Türkiye’de milyonlarca emekli maaşlarına ara zam yapılmasını beklerken hükümetten sürpriz bir hamle geldi. Emeklilik sisteminin devamı için yapılacak olan yeni bir düzenleme ile emekli maaşlarının hesaplanması sil baştan yapılacak. Tüm emeklilerin maaşları bu sistem ile yeniden hesaplanacağı gibi yapılacak olan zamlar da bu sistem ile belirlenecek. Köklü bir reform ile emekli maaşları sil baştan değişecek.

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’nda yer alan ve bu yıl içerisinde yapılması planlanan işler arasında bulunan otomatik ayarlama mekanizması emekli maaşlarının hesaplamasındaki tüm sistemi değiştirecek. Bu sistem bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanıyor. Emekli maaşlarının hesaplanmasında nüfusta yaşanan değişiklikler dikkate alınacak. Böylece sistem sürdürülebilir hale gelecek. Emekli sayısı ile çalışan sayısının oranındaki değişimlerle emekliler az veya çok zam alabilecekler. Emekli sayısının çalışan sayısına oranı yükseldikçe emeklilere daha düşük maaşlar verilecek. Çalışan sayısı arttıkça ve emekli sayısı bunun altında kaldıkça da emeklilerin maaşlarında ekstra artışlar yapılacak.

SİSTEM DEĞİŞİRSE EMEKLİ MAAŞLARI NASIL ETKİLENECEK?

Yapılacak olan sistem değişikliği ile beraber emekli maaşlarında çok köklü değişiklikler olacak. Şu anda emekli sayısının çalışan sayısına oranı emekliler açısında oldukça olumsuz bir pozisyonda bulunuyor. EYT’lilerin emekli olmaları ile beraber bu dengede güçlü bir sarsıntı meydana geldi. Bundan dolayı sistem değişmesi durumunda emeklilerin maaşları düşecek ve alacakları zam oranları da düşük kalacak.

İSTİHDAM ARTARSA YÜKSEK ZAM YAPILACAK

İstihdam sayısının artması ile beraber ise emekliler için sürpriz bir zam uygulaması da yapılabilecek. SGK’nın bütçesel dengesi olumlu hale geldikçe bu durumdan emekliler yararlanacaklar. Böylece beklentilerin ötesinde maaş zamları alınabilecek. Bu da otomatik bir sistem ile belirlenecek. Zammın oranı ise yine sistem içerisinde belirlenecek. Bu şekilde emeklilerin iyi bir gelir elde etmeleri ülke ekonomisinin iyi bir pozisyonda olmasına bağlı olacak. Böylece yaşanan refah payı artışından emekliler otomatik olarak yararlanmış olacaklar.

NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLANACAK?

Yeni emekli maaş hesaplamasına dair sistemin uygulamaya sokulabilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığının onayı gerekiyor ve ardından da TBMM’de yasalaşması bekleniyor. Buna dair gelişmelerin ilerleyen haftalarda veya aylarda yaşanması bekleniyor.