O ilimizde FARE İSTİLASI! Havalar erken ısındı fareler tarlaları bastı

Türkiye bu sene son yılların en sıcak yazını yaşarken ne yazık ki yaşanan mevsim anormalliği fare popülasyonunda artışa neden oldu. O ilimizi fareler bastı!
O ilimizde FARE İSTİLASI! Havalar erken ısındı fareler tarlaları bastı

O ilimizde FARE İSTİLASI! Havalar erken ısındı fareler tarlaları bastı - Geride bıraktığımız yaz en sıcak yazlarından birini yaşayan Türkiye'de hava sıcaklıkları nefes alınmaz bir hale gelmiş, pek çok ilimizde sıcaklık rekorları kırılmıştı.

Yaşanan kavurucu yazdan sonra bu sene sert kış geleceği beklentisi ağırlık kazanırken beklentilerin aksine kış mevsimi de oldukça yumuşak geçti. Şubat ayının başında pek çok şehirde 15-17 derece hava sıcaklıkları görülmeye başlanırken mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle fare popülasyonunda aşırı artış yaşandı. Fareler tarlaları istila ederken üretici mağdur oldu.

FARE NÜFUSU BÜYÜK BİR HIZLA ARTIYOR!

Denizli’de popülasyonları bu yıl yeniden hızlı bir yükseliş gösteren fareler, ekili tarım arazilerinin ardından güneş tarlalarını da bastı. Yer altından geçen ve panelleri birbirine bağlayan kabloları yiyen fareler, maddi hasara neden oldu.

fare-1.jpg

Denizli’de havanın mevsim normallerine daha göre sıcak seyretmesi ve doğal popülasyonun bozulması nedeniyle Çal ve Buldan ilçelerinde ekili tarım arazilerini fareler bastı. Fare zararlısıyla yapılan mücadele sonuçsuz kalınca şimdide fareler güneş tarlalarına dadandı. Çal ve Buldan’da kurulu güneş tarlalarında toprağın altından panellerin ürettiği enerjiyi ana hatta taşıyan kablolara fareler zarar verdi.

fare-2.jpg

Güneş tarlalarının servis ve bakim hizmetlerini firma yetkilisi Yalçın Kaplan, bölgede fare zararlısı sayısının çok fazla olduğunu söyledi. Güneş tarlalarında yer altındaki kabloların plastik boru içlerine döşendiğine dikkat çeken Kaplan, “Havanın mevsim normallerinin üzerinde sıcak seyir etmesi, yılan ve yırtıcı kuşların sayısının azalması nedeniyle ilçelerde fare zararlısı sayısı inanılmaz çoğalmış. Ekili tarım arazilerinde fare zararlısıyla ilgili mücadelenin devam ettiğini biliyorduk, ancak fareler bizim güneş tarlalarını da işgal etmeye başladı. Servis bakım hizmeti verdiğimiz güneş tarlalarından panellerin ürettiği enerjiyi ara ve ana taşıyıcı kablolarına taşıyan kabloları fareler yemeye başladı.

fare-3.jpg

Kabloların kabuklarını kemiren fareler nedeniyle çıplak kablolar sistemde şaselere neden oluyor. Şase oluşan bölgedeki panellerde devre dışı kalıyor, elektrik enerjisi üretmiyor. Fare zararlısının güneş tarlalarına verdiği zarar nedeniyle kurulu invantörlerde hata veriyor, arızaya geçiyor. Gittiğimiz her yerde güneş tarlalarına yeniden kablo döşemesi işi yapıyoruz. Güneş tarlalarında maddi zarar oldukça fazla” dedi.

FARELERİN SAYISI NEDEN HIZLA ARTIYOR?

Uzmanlar mevsimlerde yaşanan değişikliğin hayvanları da etkilediklerini belirtirken fareler havaların erken ısınmasıyla beraber hızla üremeye başladılar. Farelerin doğal düşmanları olan yırtıcı kuşlar, kediler ve yılanların sayılarındaki azalış ise fare popülasyonunda kontrolsüz bir çoğalmaya neden oldu.