7,6'lık yeni deprem tahmini! Celal Şengör yıkım olacak bölgeleri açıkladı!

Dünyanın önemli yer bilimi uzmanlarından gösterilen Prof. Dr. Celal Şengör bir açıklama yaparak olası Marmara depreminin yol açacağı yıkımlara dikkat çekti. Marmara’da kaç büyüklüğünde deprem olacak ve nereler etkilenecek?
7,6'lık yeni deprem tahmini! Celal Şengör yıkım olacak bölgeleri açıkladı!

Deprem uzmanları çok uzun bir süredir İstanbul’da büyük bir depremin beklentisi içerisindeler. Yaklaşık 30 yıldır söylenen ve zamanın daraldığı şeklinde uyarılar yapılan büyük depreme dair deprem uzmanlarından yeni uyarılar gelmeye devam ediyor. Dünyanın önemli yer bilimi uzmanlarından birisi olarak gösterilen Prof. Dr. Celal Şengör bir açıklama yaparak Marmara depremi uyarısında bulundu.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ HAKKINDA YENİ TAHMİN!

İstanbul’daki muhtemel depremin büyüklüğü hakkında farklı bir açıklama yapan Prof. Dr. Celal Şengör, “İstanbul depremi için 7,2 ile 7,4 arasında büyüklükten bahsediliyor. Aksine bu deprem 7,6 büyüklüğünde olabilir. 7,2 ile 7,4 arasında denilmesinin sebebi bu Silivri’den itibaren kırılmaya başlayıp İzmit’e kadar gelişebilmesidir. Hemen arkasında Tekirdağ’a kadar giden bir kol var ve o kol da kırılabilir. Çift deprem daha önce yaşandı. 1766 yılında çift deprem oldu ve Fatih Camii yıkıldı.” dedi.

GEÇMİŞTE TSUNAMİ OLMUŞ!

Geçmiş dönemde depremlerin İstanbul’daki yıkıcı etkilerini açıklayan Prof. Dr. Celal Şengör, “Geçmiş yıllarda meydana gelen depremlerden dolayı İstanbul büyük zararlar gördü. 1509 depreminde büyük bir tsunami oldu. Kayıtlarda ‘sular sulara tırmandı’ ifadesi var. Haliç’te bulunan ince donanma tamamen tahrip olmuştur. Bizi neyin beklediğini tam olarak bilemeyiz ama büyük bir deprem olacağı kesin diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

DEPREMDE HANGİ BÖLGELERDE YIKIM OLACAK?

Büyük depreme dair tahminlerini açıklamayı sürdüren Prof. Dr. Celal Şengör, “Bahsettiğimiz fay Marmara Denizi’nin ortasından geçiyor. İstanbul’a yakın şimdi yeni bir fay daha bulundu. Çınarcık havzasının ortasından geçiyor bu yeni fay. Şimdi bunların birisinin kırılması büyük bir yıkıma neden olur. Ancak sadece İstanbul ile sınırlı kalmayacak ve Tekirdağ’da da yıkımlar olacak. Tekirdağ ile İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek. Batı kısımda bu olurken doğu kısımda olmayacak mı? Orası da İzmit’e kadar gidecek. Marmara’nın güneyi etkilenmeyecek mi? Bursa ovası, Balıkesir ovası bu depremden etkilenecek. Bu saydığımız alanlar Türkiye’nin sanayisinin olduğu yerler. Büyük İstanbul depremi olduğunda süreç Türkiye’nin bağımsızlığını kaybetmesiyle bile sonuçlanabilir.” şeklinde konuştu.