Salih Kılınç

Salih Kılınç

YENİ YILDA KENTİME ÖLÜ YATIRIM İSTEMİYORUM

Tüm can okurlarımın ve sevdiklerinin yeni yılını kutlayarak, nice yeni yıllara, sağ salim ve sağlıklı bir şekilde ulaşmalarını Huda’dan niyaz ederek başlamak istiyorum yazıma.

Yeni yıldan ne bekliyorum?

Valla şahsen hiçbir şey beklemiyorum. 2020 yılını aratmasın yeter.

Benim şahsi beklentilerim bu kadar basit.

Peki, Uşak için ne bekliyoruz?

Bu üzerinde yaşadığımız 5 bin yıllık yıpranmış ve yorgun şehri 2021yılında neler bekliyor? Ufukta yeni yatırımlar görünüyor mu?

Güzel Uşak’ımın kara bahtı kör talihi değişecek mi?

İnşallah yanılırım ama hiç umudum yok. Bunu baştan peşin söyleyeyim.

Uşak için 2021 yılında yapılacak yeni yatırımları bilen var mı? Ben hiç bilmiyorum. Hızlı tren yolu, 29 kilometrelik çevre yolu, hepsi 2023’de mi bitecek?

Daha önce bitse olmaz mı?

Benim anladığım büyüklerimiz bitmesini istemiyor. Biz onlardan iyi mi bileceğiz?

Bakın bakalım son 5 yıldır Uşak’a yapılan yatırımlara. Hangisi hayat bulmuş?

Barajlar desen, ya patlak ya su yok. Yollar yapılmıyor. Sanayiye teşvik olmadığı için orada da yatırım yok denecek kadar az.

 UŞAK’TA EN ÇOK ARTAN BİNA İLE…

Uşak’a en çok yatırımın neye yapıldığını ben söyleyeyim. Konut yapımına. Ağaç diker gibi her yere bina dikiyorlar. Vatandaş dikiyor, belediye dikmeye çalışıyor, TOKİ dikiyor.

İnanın bina yatırımlarının da çoğu ölü yatırım. Hatta hayalet yatırım.

Hatırlarsınız, bundan 3 ya da 4 yıl önce emekliler için TOKİ bin 500 civarında ev yapacaktı. Emekli dernekleri 3 bini aşkın talep alıp TOKİ’ye göndermişti.

Ne oldu?

Yandı, bitti, kül oldu gitti.

Huzur evinin kuzeyinde Uşak’a hakim tepelerde, batısı Hacıkadem Çamlığı, doğusu eski Gediz yolu, güneyi imar yolu ve huzur evi olan bu muhteşem yer, şimdi Uşak Belediyesi tarafından gecekondu önleme bölgesi kapsamında Batıkent misali lüks binalar yapılacak şekilde yani moda tabirle yatay kentleşmenin simgesi olacak modern bir yerleşim alanı olarak planlanıyor.

TOKİ zaten 700 küsur toplu konutu eski çöplüğün olduğu yere yapıyormuş.

Emekli insan gereksiz insan. Çalıştığı kar, yediği zarar. Bir ayağı çukurda. Ne yapacak binayı?

ALIN KARAHALLI’DA ELDE KALAN BİNALARINIZI BENİ YALANCI ÇIKARIN

TOKİ Karahallı ilçesine daha önce 108 daireli bir toplu konut yapmış. Sanırım ilçeye yatırım olsun diye 383 daireli Saçlı mevkisi denen alana yeni binalar dikmeye başlamış. Gel gelelim 194 daire satılmadığı için yeniden ihale açılmış. Karahallı Belediyesi de ihale ilanını kendine ait internet sitesinden yayınlamış.

https://www.usakgundem.com/ekonomi/nufusu-az-olan-karahalliya-toki-383-konut-yapinca-evler-elde-kaldi-h6813.html

Bende ilanı görünce; “İki deliye bir akıllıya danışayım” diyerek çok güvendiğim Karahallı canlardan bilgi alarak bina sayısının fazla olduğundan dolayı TOKİ evlerine talep olmadığına dair bir haber yapmıştım.

Vay sen misin yapan?

Ne yalancılığımız kaldı, ne Karahallı ilçesini kötülemek için buhaberi uydurduğum.

Yahu, sizin belediyeniz ilanı yayınlamış, TOKİ ilanında “Ben yaptığım 383 evden 194’ünü satamadım. Yeniden ilana çıkıyorum. Ey Karahallılılar gelin alın bu evleri” diyor.

Yalansa TOKİ yalan söylüyor. Belediyeniz yalan söylüyor. Ben niye yalan söyleyeyim? Alın madem kalan 194 evi beni de yalancı çıkarın.

İşte bu yüzden Karahallı gelişemiyor. Her ilçede sırtını siyasete dayayan ve ilçenin menfaatlerinden çok kendi menfaatlerini ön planda tutanlar vardır. Bunların sultası yüzünden o güzelim ilçe ufala ufala yok olma noktasına gelmektedir.

Karahallı ilçesi nüfusu, kışın 1000- 1500, yazın da dışarıda yaşayanların tatillerini memleketinde geçirmek istemesi ile 5-6 bin kişiye ulaşmaktadır. Mevcut bina sayısı konut ihtiyacını fazlası ile karşılamaktadır.

Bu yatırım boş, kimseye faydası olmayan bir yatırımdır. Yazık bu milletin parasına.

Bu arada Sivaslı, Ulubey ve Banaz İlçelerinden de TOKİ toplu konutları ile ilgili çeşitli sıkıntılar dile getirilmektedir. Bunlar da ayrı bir yazı konusudur.

BELEDİYEYİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUM AMA…

Bir cümlenin başına ya da sonuna ‘ama’ kelimesini korsanız o cümlenin ‘ama’dan önceki ve sonra kısımlarını tamamen çöpe atmış olursunuz.

Konumuz şu: Uşak Belediyesi 9 Aralık’ta Kentsel Dönüşüm Alanı 2. Etap Alanı diye bilinen alanın revize edilmiş yeni imar planını askıya çıkardı.

Şimdi, Uşak’ı seven hiç kimse buradaki çirkinliğin ve izbeliğin yerine modern hoş bir yerleşim alanı kurulmasına karşı çıkmaz.

Bu 47,7 hektarlık devasa alanda yeni bir kent kurulması amacıyla yeni bir proje hazırlamış. Aslında Belediye Meclisi kararında yeni revize imar planı alanı 58 hektar olarak belirlenmiş.

Uşak Belediyesi, planı 47,7 hektarlık bir alanda uygulamak için plan hazırlamış. Arada kalan yaklaşık 10 hektarlık alan içerisinde bulunan ayakkabıcılar çarşısı, kapalı pazar yeri ve eski garaj olarak bilinen alan, öneri planda özel proje alanı olarak bırakılmış. Bu özel alanda, herhangi bir tanımlama yapılmamıştır. Uşak için büyük önem arz eden bu alanların nasıl düzenleneceği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Sayın Erhan Akçay’ın belediye başkanlığı döneminde Durak Mahallesi için çok güzel bir imar planı hazırlanmış, çarşısı, pazarı, okulu, yeşil alanı belirlenmişti. Önce bu projeye karşı çıkan mahalle halkı, kurulan ekiplerin gayreti ile bire bir markaja alınarak çoğunluğu razı edilmişti.

O çalışmada Belediye Halkla İlişkiler Müdürü Sayın Mustafa Oğuz, o dönem belediyeyi elinde bulunduran DYP Uşak Gençlik kolları Başkanı ve İnşaat Mühendisi Sayın Ümit Alp halkı ikna etmişlerdi.

Amma velâkin…

Yine Uşak’ımızın değerlerinden Avukat Koray Atak Ağabeyimiz, hukuki bir eksiklik bularak imar planını mahkeme kararı ile iptal ettirmişti.

Şimdi belediyenin mahkeme tarafından iptal ettiği 2. Etap projesi ile ilgisi olamayan “Uşak ili, Merkez ilçesi, Durak, İslice, Sarayaltı Mahallelerinde yaklaşık 47,7 hektar alanda imar planı revizyonu” için de bölgedeki hak sahipleri mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

https://www.usakgundem.com/cevre/usak-mimarlar-odasi-2-etap-toki-imar-planinda-eksikler-buldu-h6817.html

Bu konuda yapmış olduğum haberlerden sonra bana ulaşan hak sahipleri, burada büyük bir kayba uğradıklarını belirterek belediyeye yeni imar planı revizyonun iptali için dava açmaya hazırlandıklarını ve bana da yayınlamam için dosya hazırlayacaklarını söylediler.

Hatta ikisi arasında şöyle bir diyalog da bizzat yanımda yaşandı.

  • Salih Bey benim yeni imar planı revizyon alanında bin metre kare yerim var. Bu imar planı hayata geçerse geriye 300 metre kadar bir şey kalıyor” der. Öbür vatandaş da:
  • Sen yine iyisin benim Dere Sokakta 700 metre işyerim var. Bu yeni plana göre geriye bana 200 metre kadar yer kalıyor” şeklinde yakınır.

İşte benim amam da bu: Bölge temizlensin. Yeni çağdaş pırıl pırıl bir kent kurulsun. Ama kimse de haksızlığa uğradığını düşünmesin.

Ayrıca; “Uşak ili, Merkez ilçesi, Durak, İslice, Sarayaltı Mahallelerinde yaklaşık 47,7 hektar alanda imar planı revizyonu” projesi mahkemeye düşmeden taraflar arasında sulh yolu ile hayata geçsin ki, yıllarca davası sürüp atıl durumda kalmasın.

Uşak’ta yıllardır; “Dön baba dönelim” oyunu oynanıyor. Benim izlenimim; bu tatsız tuzsuz oyunu sürdürdükçe Uşak’ta 2021-2022-2023… hiçbir proje doğru dürüst hayata geçmeyecek ve çocuklarımız tıpkı Karahallı ilçesinde olduğu gibi memleketlerinden kaçacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi