Yılbaşını evde geçirmek de tuzluya patlıyor

Yeni bir yılı pahalı eğlence yerlerinden ziyade evde geçirmeyi tercih eden vatandaşların 500 ila 750 TL arasında harcama yapması gerekiyor.
Yılbaşını evde geçirmek de  tuzluya patlıyor

Yılbaşı gecesini sevdiklerimizle hep evde “P.T.T” “pijama, terlik, televizyon” modunda sohbet ederek, kuruyemiş ve meyve yiyip, bir süre tombala oynayarak geçirmek de hayal oldu. Eğer böyle bir planınız varsa en az 500 - 750 TL arasında bir parayı gözden çıkarmak durumundasınız. 

31 Aralık gecesinde yeni yıl kutlamasını evinde yapmak Türk insanının en büyük eğlencesidir.  Yılbaşında, dışarının kalabalığından ve ulaşım sıkıntısından uzak, sizin için özel insanlarla evinizde ekonomik ve keyifli bir gece geçirmek daha güzel olmaz mı?  Elbette olur. Ancak, günümüzde maddi sıkıntılar yüzünden bu geleneksel eğlence bile hayal olmak üzere. Yılbaşı gecesi evde kutlama yapmak isteyen 4 nüfuslu ortalama bir Türk ailesi, asgari ücretin net bin TL olduğu bir ortamda en az 250 TL harcamak zorunda. Sizler için sadece meyve ve kuruyemiş fiyatlarını çarşı pazar araştırdık.

BU FİYATLARLA YILBAŞI KUTLAMAK HAYAL

Çarşamba pazarında: patatesin kilosu,3 TL ile 4TL arasında.  Bir bağ Tere otu 2 TL, Domates 5-6 TL arasında. Çeri Domates isterseniz onun fiyatı  7-8 TL. Yılbaşının olmazsa olmazı kestanenin kilosu 20 TL. İşlenmemiş ham zeytin 15-20 TL. Peynirin kilosu ise kalitesine göre  20-25 TL arasında değişiyor.  Biber 5-6 TL, Mandalina 2 TL, muz 5-7 TL, armut 7 TL, Havuç 3TL, ayva 3 TL, elma 2 TL, salatalık 5 TL, nar 3 TL, maydanoz bağı 1 TL’den en ucuz yiyecek olarak tezgahlarda yer alıyor. Portakal 4-5 TL arasında alıcı beklerken limon ise kilosu 5 TL, kivinin kilosu ise 4-5 TL den satışa sunuluyor.

Aynı zamanda yaşamanız için almanız gereken ve yılbaşında yenir diye aldığınız meyve ve sebzelere en az 300 TL harcamanız gerekiyor.

KURU YEMİŞLER ÇOK TUZLU

Pazarda kabuklu olarak satılan kuru cevizin kilosu 25-35 TL, yer fıstığının da 20 TL, Antep fıstığının 90-100 TL, fındık 60-70 TL, ceviz içi 70 TL. Bu fiyatlarla meyve ve kuruyemişle yılbaşı kutlayan ailelerin bu geleneği de hayat pahalılığı yüzünden tarihe karışıyor.

Çarşamba pazarında en ucuz balık ise 10 TL ile sardalye cinsi olurken, hamsi kilosu 20 TL ile onu takip ediyor. Sazan 15 TL, Alabalık 15 TL, Sarıkanat 40, Çipura 50 TL,  Deniz Turnası ve Çinakop 30 TL, Somon 35 TL, Mercan 50-60 TL, Barbun ve Dil Balığı 80 TL den tezgâhlarda alıcı bekliyor.

Kendisinin 50 yıldır Uşak pazarında pazarcılık yaptığını kaydeden Ali Ankaralı(71), “Havaların soğuk olması gıda maddelerinin azalmasına neden oldu. Pazarda tam bir durgunluk yaşanıyor. Satıcı da alıcı da bu fiyatlar yüzünden güç durumda kalıyor. Uşak pazarında bir durgunluk söz konusu” yorumunu yaptı.