Yıl prim yaş şartları değişti 1999 2000 2008 girişliler dikkat 8 sene erken emeklilik kapısı onlara açıldı

Emeklilik hayali kuranlara müjdeli haber son dakika duyuruldu erken emeklilik piyangosu onlara vurdu. Bu gruptakiler 8 sene erken emekli olacaklar...
Yıl prim yaş şartları değişti 1999 2000 2008 girişliler dikkat 8 sene erken emeklilik kapısı onlara açıldı

Yıl prim yaş şartları değişti 1999 2000 2008 girişliler dikkat 8 sene erken emeklilik kapısı onlara açıldı - Emeklililk hayali kuran kişiler kademeli emeklilik müjdesi beklemeye devam ederken Yargıtay ise milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni bir emsal karara daha imza attı. Alınan karar kapsamına giren kişilere 8 sene erken emeklilik kapısı açılmış oldu.

Yargıtay tarafından açıklanan emsal karar ile 2000 - 2008 arasında işe giren kişiler için kaldırılan çalışanların geriye dönük borçlanması hakkı geri verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) müjdeli haberler geliyor. Prim gün ödeme ve sigortalı çalışma koşullarını taşıyanlar bazen yaş şartlarından ötürü emekliliklerini beklemek durumunda kalıyor. SGK’den gelen haber ile artık tam 8 sene erken emekli olma fırsatları sunuyor.

KİMLER 8 SENE ERKEN EMEKLİ OLACAK, ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Kendi nam ve hesabına bağlı olarak 4B sigortalılık statüsünden emekli olmak isteyen vatandaşların ilk ticarete başladıkları tarih baz alınıyor. Bu doğrultuda 4 Ekim 2000 tarihi ve öncesi ticaret hayatına başlayan vatandaşlar, erken emeklilik için kollarını sıvadı. Yapılan yenilikle beraber 4 Ekim 2000’den evvel 4B sigortalılık tescili olan esnaf, 20 Nisan 1982’ye dek tescilini geriye alabiliyor.

emeklilik.jpg

Tescili daha önceki zamanları da ifade edebilmesi adına; sigorta başlangıcının aktif olduğu dönem itibarıyla vergi kaydı ve şirket ortağının bulunması gerekiyor. Vergi kaydı veya şirket ortaklığı olmayan fakat oda kaydı bulunanlar ise sigortasını 22 Mart 1985’e dek geri götürebilirler. Erken emeklilik hakkının geçerli olduğu tarih 4 Ekim 2000 ve öncesi olarak belirleniyor. Bundan dolayı bu tarihin ardından yapılan tescillerde hak sahipliği olmaz.

Bu koşulları taşıyan kişiler erken emekli olabilecekler. Diğer kişiler ise kamuoyunda yoğun bir şekilde çalışmaların sürdüğü kademeli emeklilik düzenlemesini takip etmeye devam edecek. Yine staj ve çıraklık sigortası mağdurları da böyle bir düzenleme gelmesi durumunda EYT kapsamına alınarak yaş şartsız emekli olma hakkı kazanacaklar.