Yeşilay Uşak Şubesinden bağımlılıkla ilgili yeni projeler

Yeşilay Uşak Şubesi, Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle “Proje Döngüsü Eğitimi” almaya hak kazandı.
Yeşilay Uşak Şubesinden bağımlılıkla ilgili yeni projeler

Program kapsamında Uşak, Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar’daki 3 şube personeli ve gönüllülerden oluşan 23 kişiye eğitim verildi. Verilen eğitimler sayesinde katılımcıların proje yazma becerilerinin geliştirilmesi ve şubelerin kurumsal kapasitelerinin artırılması hedefleniyor. Yeşilay, eğitim alan 4 şubesi ile bağımlılıklarla mücadelede yeni projeler hayata geçirerek, sağlıklı nesiller vizyonunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Eğitimi tamamlamaktan büyük heyecan duyduklarını belirten Yeşilay Uşak Şube Başkanı Feyza Güler şunları söyledi:

“Yeşilay olarak bir asrı aşkın süredir bağımlılıklarla mücadele ediyoruz. Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığına karşı yürüttüğümüz pek çok proje bulunuyor; ancak sağlıklı yaşamı teşvik etmek ve bağımlılıklarla mücadele etmek için her zaman yaratıcı projelere ihtiyaç var. Bu noktada da bölgelerin ihtiyaçlarını bilen bizlere, yani şubelere önemli sorumluluklar düşüyor. Bu eğitim sayesinde artık hem projeler geliştirecek hem de projelerimiz için kaynak yaratabileceğiz. Yeşilay’a gönül veren arkadaşlarımızla birlikte yapacaklarımız için çok heyecanlıyız. Yeni projelerimizle bağımlılıklarla mücadelemizi güçlendirerek sürdürecek ve Bölgemize katkılarımızı daha da artıracağız.”

Eğitimler sayesinde bağımlıları topluma kazandıracak projeler geliştirilecek

“Proje Döngüsü Eğitimi” kapsamında proje nedir, bütçe hazırlama, bakanlık projelerine proje yazma, bakanlıkların hibe programlarını inceleme, kalkınma ajansları proje yazma gibi kapsamlı bir eğitim veriliyor. Eğitim sonrası hayata geçirilmesi planlanan proje fikirlerinin uygun hibe kaynaklarından fonlanması ile kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliği güçleniyor. Teknik destek eğitiminin dezavantajlı grupların topluma kazandırılmasını sağlayacak katma değer unsurları da içerdiğini belirten Güler, “Her proje dezavantajlı durumdaki bağımlıların hayata tutunmalarına yönelik atılan, onları bağımlılıklarından kurtaran, sosyal ve ekonomik hayatta hak ettikleri yeri kazanmalarına destek olan bir adım anlamına geliyor. Bu nedenle yeni projeler için ayrıca çok mutluyuz. Bu projelerin yanı sıra Yeşilay olarak önleyici çalışmalara da çok önem veriyor ve sanattan spora farklı alanlarda sağlıklı yaşamı teşvik eden pek çok proje hayata geçiriyoruz. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile öğrencilerde ve ailelerinde bağımlılıktan uzak ve sağlıklı bir yaşam için farkındalık oluşturuyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı ile birlikte düzenlediğimiz Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması ile öğrencilerin erken yaşlarda bağımlılıkların zararları üzerine düşünmelerini hedeflerken; Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması ve Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması ile de bağımlılıklarla mücadelede sanatın gücünden destek alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşilay Hakkında

1920 yılında faaliyete başlayan Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek bağımlılıklarla mücadele eden; ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra tütün, madde, kumar ve internet bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 81 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. 2015 yılında YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kurulmuştur. 115 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti vermeye başlayan Yeşilay Danışmanlık Merkezi, şu an Türkiye genelinde ve KKTC’de aktif olarak 104 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ile bağımlılık alanında profesyonel psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan kadrosu ile psikolojik ve sosyal hizmet desteği sağlamaktadır.

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) “Türkiye Mükemmellik Ödülü’ne” sahip olan kuruluşudur.

(SALİH KILINÇ / HABER)