Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir, Kimler Alabilir?

Yeşil pasaport almak için kişilerin mutlaka devlet memuru olması gerekir.
Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir, Kimler Alabilir?

Devlet memuru ailesi olan kişilerin de bu pasaporttan yararlanma hakkı bulunmaktadır. Yeşil pasaport hususi pasaport olarak da bilinmektedir. Yeşil pasaportun bordo pasaporttan farkı en az 5 sene geçerlilik süresine sahip olmasıdır. Bu pasaportun dolaşım gücü daha fazladır. Her ne kadar devlet memurlarına verilen bir pasaport olsa da kamu personelleri arasından sadece yüzde 4’ü bu pasaporta sahiptir.

Yeşil Pasaportun Dolaşım Gücü Nasıldır?

Yeşil pasaport dolaşım gücü 160 ülke ile sınırlıdır. Bu pasaportun dolaşım gücü çok güçlü olduğu için tercih edilmektedir. Yeşil pasaport kadar güçlü olan pasaport dünyada az bulunmaktadır. Bordo pasaport 102 ülkeye, Amerikan pasaportu 174 ülkeye, Rus pasaportu ise 105 ülkeye gitmektedir. Buna ek olarak Çin pasaportuna sahip olmanız halinde sadece 52 ülkeye dolaşım kolaylığınız olabilir. Bu rakamlar bize yeşil pasaportun ne kadar güçlü olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Yeşil Pasaportun Süresi Ne Kadar?

Yeşil pasaport verilme süresi kişilerin bağlı oldukları kurumdaki amirin başvurusu ile en az 6 ay ile en çok 5 sene arasında değişiklik göstermektedir. Bu kurallar İç işleri Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Yeşil Pasaport için aday olduğunuzu düşünüyorsanız gerekli evraklarla başvuru işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Yeşil pasaport sahibi olmanız halinde sayısız avantajdan faydalanabilirsiniz.

Yeşil Pasaportun Avantajları Nedir?

Yeşil pasaport avantajları 2 başlık altında toplanabilir. İlk avantaj yeşil pasaport sahiplerinin pasaport harcından muaf olması olarak açıklanabilir. Bordo pasaport sahipleri defter bedeli ve pasaport harcını birlikte ödeler. Yeşil pasaport sahiplerinin ise ödemesi gereken tek bedel 160 TL’dir. Bu da defter bedelidir.

Diğer avantaj ise kişilerin bazı ülkelere vize gerekmeden girebilmesidir. Bordo pasaport ile 102 ülkeye vizesiz girilebilirken, yeşil pasaport sahiplerinin tam 160 ülkeye vizesiz girebildikleri bilinmektedir. Yeşil pasaport sahipleri Schengen ülkelerine vize gerekmeksizin girebilirler. Yeşil pasaport kullanarak vizesiz giriş yapmanız için mutlaka pasaportunuzun en az 3 ay daha geçerliliğin olması şartı aranmaktadır.