Yeni Normalleşme Dönemi Detayları

Pandemi döneminde gerçekleştirilen kısıtlamaları gevşetmek amacı ile toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı geçtiğimiz gün sonra erdi ve milyonları ilgilendiren açıklamalar yapıldı.
Yeni Normalleşme Dönemi Detayları

Erdoğan Açıkladı

Covid-19 salgını nedeni ile geçtiğimiz Aralık ayından beridir devam eden sokağa çıkma yasağı ve işletmelerin geçici olarak kapatılması kararının Mart ayı itibari ile esnetilmesi bekleniyordu. Fahreddin Koca, geçtiğimiz hafta Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada kısıtlamaların esnetilmesi ile ilgili açıklamayı Kabine Toplantısı’nın ardından gerçekleştireceğini belirtmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cuma namazının ardından basına verdiği demeçte Sağlık Bakanı Fahreddin Koca’nın raporlarını hazırladığını ve Kabine Toplantısında kendisine sunacağını iletmişti. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından Erdoğan açıklama yaptı ve beklenen müjdeli haberi verdi.

İl Bazlı Normalleşme

Erdoğan yaptığı açıklamada ülkemizdeki illeri 4 farklı grupta kategorileştirdiklerini iletti. Buna göre ülkemizdeki iller düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli ve çok yüksek riskli olarak ayrıldı. Bu doğrultuda oluşturulan Türkiye haritası incelendiği zaman Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerin bir kısmı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin ve Uşak ilinin düşük riskli iller grubunda yer aldığı görüldü.

Doğu Karadeniz Bölgesi, Konya, Edirne gibi illerin ise çok yüksek riskli iller grubunda yer aldı. Geriye kalan illerin çok büyük çoğunluğu ise orta riskli iller kategorisine dahil oldu. Ülkemizdeki kısıtlamanın kaldırılması veya esnetilmesi, il bazlı olarak risk grubuna göre değişecek. Buna göre hafta sonu sokağa çıkma yasağı düşük riskli ve orta riskli illerde tamamen kaldırılırken yüksek riskli ve çok yüksek riskli illerde yalnızca Pazar günü yasak olarak devam edecek.

65 yaş üzerindeki vatandaşlar ve 20 yaşın altındaki kişiler düşük riskli ve orta riskli illerde sokağa çıkabilecek. Öte yandan okul öncesi, ilkokul, 8. ve 12. sınıf öğrencileri tüm illerde eğitim ve öğretim hayatına örgün olarak devam edecek. Ortaokul ve lise öğrencileri ise düşük ve orta riskli illerde yüz tüze eğitim alacak.

Merak edilen bir diğer konu ise restoran ve kafelerdi. Buna göre restoran ve kafeler düşük, orta ve yüksek gruplu illerde 07.00-19.00 aralığında hizmet verecek ancak %50 kapasite ile hizmet verecek. Akşam sokağa çıkma yasağı ise tüm illerde 21.00’dan sonra devam ediyor.