Yeni ev sahibi kiraya hemen zam yapabilir mi?
Türkiye’de kiracılık sorunu son 2 yılda hiç hafiflemeden devam ediyor. Kiracılar yüksek kiralardan şikayet ediyorlar, ev sahipleri ise yüzde 25 kira zammı sınırlamasına takıldıkları için zarar ettiklerini belirtiyorlar. Yaşan bu sorundan dolayı ne kiracılar ne de ev sahipleri memnun değiller. Ev sahiplerinin bir kısmı ise çareyi kiradaki evi satmakta buluyorlar. Bu çerçevede evin satışı bir şekilde gerçekleştiğinde kiracı yeni ev sahibi ile muhatap olmaya başlıyor.
EV SATILINCA KİRA ZAMMI!
Kiradaki evin satışı o evde kiracı olanları tedirgin edebiliyor. Yeni bir ev sahibi ile karşılaşacak olan kiracılar nasıl bir kişiyle karşılaşacaklarını ve yeni ev sahibinin kendilerinden hangi taleplerde bulunacaklarını bilmiyorlar. Bu bilinmezlik de kiracıları oldukça düşündürüyor. Ancak evin sahibi değişse de kiracının yasal hakkı ne ise o geçerli olacaktır. Bundan dolayı kira zammı meselesine de bu açıdan yaklaşmak gerekiyor.
Satılan evde eğer kira sözleşmesi olan bir kiracı varsa yasalar bu kiracının mağdur olmamasını sağlıyor. Ev sahibinin değişmiş olmasının kiracıyı ilgilendiren bir durum değil. Uygulamaya göre yeni ev sahibi kira sözleşmesini de ev ile beraber satın almış oluyor. Dolayısıyla kiracının devam eden kira sözleşmesi devam edecektir. Hatta bu kira sözleşmesinin yeniden yapılmasına dahi gerek yoktur. Yeni ev sahibi kiracının kapısını zam dönemi haricinde kira zammı için çalma hakkına sahip değildir.
Yeni ev sahibi kiracının kirasına sözleşme yenileme tarihinde yasal kira artışı oranı kadar zam yapabilir. Sıfırdan bir kira fiyatı belirlenemez. Yasal oranın üzerindeki zam ise kanunen geçerli değildir.
Yeni ev sahibi eğer eve kendisinin ihtiyacı varsa kiracıyı evden çıkarabilir. O da en erken 6 ay en geç 2 yıl içerisinde mümkün olabiliyor.