Yeni dönem resmen başlıyor! Kira Bildirim Formu ev sahiplerini yakacak!

Ev sahiplerini ve kiracıları çok yakından ilgilendiren yeni bir uygulama başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı “Kira Bildirim Formu” ile kiracıların ne kadar kira ödediklerini kayıt altına alabilecek.
Yeni dönem resmen başlıyor! Kira Bildirim Formu ev sahiplerini yakacak!

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ekonomi programının öncelikleri arasında yer alıyor. En çok kayıt dışı gelir ise ev sahiplerinin kira gelirlerinde ortaya çıkıyor. Ev sahipleri ya kira gelirlerini eksik bildiriyorlar ya da hiç bildirmiyorlar. Bu da devletin çok ciddi bir vergi kaybı ile karşılaşmasına neden oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bir süredir bu alanda denetimler gerçekleştiriyordu. Şimdi bir kademe sonrasına geçiş yapılıyor ve yeni bir uygulama başlatılıyor.

KİRACILAR FORM DOLDURACAKLAR

Kiracılara yönelik başlatılan yeni uygulama kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı Dijital Vergi Dairesi’nde kiracılara yönelik “Kira Bildirim Formu” yayınlandı. Kiracılar sisteme giriş yaparak bu formu doldurabilecekler. Şimdilik herhangi bir zorunluluk bulunmuyor ama kiracılar sistemde kira tutarlarını bildirerek kayıt dışı ekonomi ile mücadelede Hazine ve Maliye Bakanlığına yardımcı olabilecekler.

NE İŞE YARAYACAK?

Ev sahipleri bu yeni uygulama ile kiracıların eline düşmüş olacaklar. Milyonlarca ev sahibi yüksek kira geliri elde etmesine rağmen bunun vergisini ödemiyorlar. Bu da devletin vergi kaybı ile sonuçlanıyor. Yeni uygulama ise ev sahibinin beyanı ile kiracının beyanını karşılaştırma imkanı sağlayacak. Böylece eksik beyanname veren veya hiç beyanname vermeyen ev sahipleri devletin denetim sistemine takılacaklar. Hem devletin vergi kaybını karşılamak zorunda kalacaklar hem de bunun için özel olarak vergi kaybı cezası ödeyecekler. Kiracılar ise herhangi bir ceza ile karşılaşmayacaklar.

1 MART’TA BAŞLIYOR!

2023 yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin beyannamenin verilmesi 1 Mart’tan itibaren başlayacak. Denetime takılmak istemeyen ev sahiplerinin kira gelirlerini doğru şekilde beyan etmeleri gerekiyor. Eğer doğru beyanname verilmezse ev sahipleri kiracıların beyanları ile cezalandırılacaklar. Bu yıl ilk defa uygulanacak olan bu sistem ev sahiplerinin başını çok ağrıtacak. Denetime takılan ev sahiplerinin karşılaşacakları cezanın miktarı ise kira gelirlerine göre değişecek. Yüksek kira geliri olanlar için çok ciddi ödemelerin tahakkuk ettirilmesi bekleniyor. Vergisini kuralına göre ödeyen ev sahipleri için ise herhangi bir sakınca bulunmuyor.