Uşak’ta “Türk Mutfağı Haftası” ilk kez kutlandı

T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası, tüm yurtta olduğu gibi Uşak’ta kutlanmaya başlandı.
Uşak’ta “Türk Mutfağı Haftası” ilk kez kutlandı

Uşak Tren Garı’nda bulunan Uşak Arkeoloji Müzesi Bahçesinde Uşak yemekleri sergilendi ve konuklara ikramlarda bulunuldu.

Bu yıl ilk kez kutlanan Türk Mutfağı Haftası kutlamalarının Uşak Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonunda; Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü Uşak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Bölümü işbirliği ile hazırlandığı açıklandı.

OBEZİTEYE KARŞI TÜRK MUTFAĞI

Ev sahibi sıfatıyla bir konuşma yapan Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Sabri Ceylan; “Kültür yaşamımızın her alanında bizi biz yapan, diğer milletlerden ayıran temel öğelerden birisidir. Yaşantımızın her alanında, düğünlerimizden cenazelerimize, ağıtlarımızdan halkoyunlarımıza bizi bir aile yapan kültürümüzü yaymak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve tüm fertlerin en temel görevidir.

Kültürler yok olmaya başladığında toplumlar da yavaş yavaş yok olmaya başlar. O nedenle kültürü bir noktada değil, her noktada düşündüğümüzde; göçlerden fetihlerden acılardan savaşlardan damla damla ilmek ilmek işlenen Türk Kültürünün en önemli unsurlarından birisi de mutfak kültürüdür

Günümüzde obezite ile sağlıksız beslenmenin yaygınlaştığını düşündüğümüzde, çeşitli medeniyetlerden ve kendi kültürümüzden faydalanılarak ortaya çıkan Türk mutfağının önemi bir kez daha anlaşılmaktadır.

Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde Kültür ve trizm bakanlığımızın öncülüğünde; “Asırlık Türk Mutfağı” adlı eserden hareketle 21 -27 Mayıs tarihleri arası “”Türk Mutfağı Haftası” ilan edilmiştir.

Türk Mutfağı Haftası’nın ilkini bu yıl kutluyoruz. Türk Mutfağı Haftası kutlanırken Türk Mutfağı ve gastronomisinin daha organize bir şekilde kutlanması, dağınıklığa ve israf son verilmesi amaçlanmıştır.

Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı yemekle ilgili okulların bölümleri ile bu haftayı gerçekleştirdik. Sizlere Türk ve uşak mutfağından örnekler sunacağız” dedi.

Daha sonra mikrofona gelen, başata döndürme olmak üzere Ulubey ve Uşak yemeklerini Türkiye’ye tanıtan Halime Abla (Tuncay) da erkeklerin tüm engellemesine rağmen, 50 yaşından sonra Ulubey ilçesinin meşhur yiyeceklerini imalatına başladığını ve bu etkinliklere katılmaktan duyduğu mutluluğu kendine özgü üslubuyla dile getirirken katılımcıları kahkahalara boğdu.

Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Şeref Parlas da kısa bir konuşma yaptı.

Ayna G.K. Halk Oyunları Ekibi gösterisi ve Türk Mutfağı Haftası kutlamalarında emeği geçenlere teşekkür plaketi verilmesi ile program sona erdi.

Bu yıl ilk kez kutlanan Türk Mutfağı Haftası’na; Uşak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Belediye Başkan Yardımcısı Meral Gülmez Saçar, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kenan Bal, diğer daire müdürleri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

(SALİH KILINÇ / HABER)