Uşak’ta görülen insan yüzlü örümcek görenleri şaşkına çevirdi

Uşak Merkez Fevzi çakmak Mahallesinde bir evin bahçesinde bulunan beyaz bir örümcek, İnsan yüzüne benzeyen görüntüsüyle bulanları hayrete düşürdü.
Uşak’ta görülen insan yüzlü örümcek görenleri şaşkına çevirdi

www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesi olarak yaptığımız araştırmaya göre; ender görülen insan yüzlü örümcek türü (Thomisus onustus) Türkiye'de 13. kez Uşak’ta görülmüş oldu.

Uşak Fevzi Çakmak Mahallesi Boncuk Sokak No:18 de ikamet eden Ünal Çoraplı adlı vatandaş, evinin bahçesinde misafirleriyle oturduğu sırada insan yüzlü beyaz örümceği çocuklar fark etti.

Bahçede bulunanlar beyaz ve insan yüzlü örümceği görünce büyük bir şaşkınlık yaşadı. Ev sahibi Ünal Çoraplı; “Ben bu yaşa kadar böyle bir örümcek ne gördüm, ne de duydum. Rengi bembeyaz ve yüzü aynen bir insan yüzünü andırıyordu. Büyük bir şok yaşadık. Demek ki Cenabı Allah neler yaratıyormuş” diyerek şaşkınlığını ifade etti.

Peki, Yengeç örümceği ailesinden bir örümcek türü olan İnsan yüzlü örümcek (Thomisus onustus) hakkında neler biliyoruz?

KÖŞELİ YENGEÇ ÖRÜMCEĞİ

Halk arasında 'İnsan yüzlü örümcek' olarak da bilinen köşeli yengeç örümceği, ilk kez 1805 yılında Fransız bilgin Charles Athanase Walckenaer (1771-1852) tarafından Thomisus Onustus adıyla tanımlandı.

ÖZELLİKLERİ

Bakıldığında tıpkı insan yüzünü andıran bu örümcek türü, arıları ve büyük sinekleri yiyerek besleniyor.

Thomisus onustus örümcekleri çiçekler üzerinde pusuya yatarlar. Fundalar en gözde barınaklarıdır. Aynı zamanda kuru yamaçlarda, kuru otluk alanlar gibi sıcak habitatlarda bulunurlar.

Rengi çok değişkendir. Ana zemin rengi beyaz, pembe ve sarı arasında değişir. Birkaç gün içinde aktif renk değiştirme özelliğine sahiptirler.

Büyük Britanya'da daha çok funda (Erica tetralix ya da E. cinerea) çiçeklerinde görülürler ve burada pusuya yatarak çoğunlukla bal arısı ve iri sineklari avlarlar. Her iki cinsiyetten erginlerine mayıs ve haziran ayında rastlanır.

Dişiler yumurta kesesini fundaların çiçek başlarına bırakmak için haziran ayına kadar sağ kalırlar.

(SALİH KILINÇ / ÖZEL HABER)