Uşak’ta 2023 yılına kadar yer altı barajı yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2023 yılana kadar aralarında Uşak’ın da bulunduğu birçok ilde ‘yer altı barajı’ yapmayı planladıklarını duyurdu.
Uşak’ta 2023 yılına kadar yer altı barajı yapılacak

Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle inşa edilebilen yeraltı barajlarının yapımına, ülkemizde 70'li yıllarda başlandığını ve şu ana kadar sadece 19 civarında yeraltı barajı yapıldığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Başlatılan eylem planı ile birçok şehirde 100 adet yer altı barajı inşa edilecek" dedi.

Pakdemirli "100 proje ile yaklaşık 50 milyon metreküp su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise, 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 Milyon Lira net zirai gelir artışı sağlanabilecektir" bilgisini verdi.

BAKAN YERALTI BARAJINI DA TANIMLADI


 

Suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda, çevre dostu yeraltı barajlarının yapımına başlanacağını belirten Pakdemirli, 11. Kalkınma Planına, yeraltı su havzaları ve barajlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların da eklendiğini söyledi. Yeraltı barajının ne demek olduğunu da; "suyun bulunduğu akiferin tabanına kadar, bir perde veya kil dolgu inşa edilerek, bu yapının gerisinde suyu depolayıp,ihtiyaç anında kullanmamızı sağlayan, kıyı bölgelerimizde, yeraltından suyun denize boşa akıp gitmesini ya da tatlı suyun tuzlanmasını önleyen mühendislik yapılardır" diye tanımladı. Bu yapıların hem maliyeti düşük hem de yapım sürelerinin oldukça kısa olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, DSİ, geliştirdiği projelerle suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları hizmete sunuyor.

YERALTI BARAJLARI HANGİ İLLERDE YAPILACAK?

Adana (3 adet) Adıyaman (1 adet), Afyonkarahisar (4 adet), Amasya (1 adet), Ankara (4 adet), Antalya (5 adet), Ardahan (1 adet), Artvin (4 adet), Aydın (6 adet), Balıkesir (2 adet), Bartın (1 adet), Bayburt (1 adet), Burdur (1 adet), Bursa (4 adet), Çanakkale (2 adet) Çankırı (3 adet), Denizli (4 adet), Diyarbakır (2 adet), Elazığ (5 adet), Erzincan (1 adet), Erzurum (3 adet), Eskişehir (2 adet), Hatay (1 adet), Isparta (1 adet), Kahramanmaraş (1 adet), Karabük (1 adet), Karaman (1 adet), Kars (1 adet), Kastamonu (1 adet), Kayseri (4 adet), Konya (5 adet), Kütahya ( 2 adet), Malatya (3 adet), Manisa (3 adet), Muğla (1 adet), Nevşehir (1 adet), Niğde (1 adet), Osmaniye (1 adet), Samsun (3 adet), Sinop (1 adet), Sivas (1 adet), Şanlıurfa (1 adet), Tekirdağ (1 adet), Trabzon (1 adet), Tokat (1 adet), Uşak (1 adet), Van (1 adet), Yalova (1 adet)."