Uşaklı Sultan Aldaş, kızı ve torunuyla aynı sırada okuma yazma öğreniyor

Uşaklı 90 yaşındaki Sultan Aldaş, kızı ve engelli torunuyla aynı sırada okuma yazma öğreniyor. 
Uşaklı Sultan Aldaş, kızı ve torunuyla aynı sırada okuma yazma öğreniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan "Okuma yazma seferberliği" kapsamında açılan kurslara başlayanlar, hayallerine kavuşuyor.

Eşme ilçesine bağlı Karaahmetli köyünde yaşayan Sultan Aldaş (90) da okuma yazma seferberliğinden haberdar olunca soluğu okulda aldı. 

Küçükken okula gitme imkanı bulamayan, erken yaşta evlendirildikten sonra üç çocuğu olan Aldaş, ilerlemiş yaşına rağmen kızı Huriye Aldaş (66) ve down sendromlu torunu Dilek Aldaş (42) ile Karaahmetli İlkokulu'ndaki kursa katılıyor. 

Sultan Aldaş'ın torununun kızı olan ilkokul birinci sınıf öğrencisi Huri Melek Aldaş da ninesine ve okuma yazma öğrenmek için kursa gelen diğer yakınlarına eşlik ediyor. 

Azmiyle 16 kişinin katıldığı kursta örnek öğrenci olmayı başaran Sultan Aldaş, yaptığı açıklamada, artık tümceleri okuyabildiğini, yazı yazmakta ise henüz zorlandığını söyledi. 

"Torunlarıma masal okuyabileceğim"

Hayatının zorluklarla geçtiğini, tarlada çalıştığını, 10 yıl kadar önce eşini kaybettiğini ve oğlunun yanında kaldığını aktaran Sultan Aldaş, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun, onun sayesinde okumayı öğreniyorum. Kızım, okuma-yazma kursu olduğunu söylediğinde okula geldim katılmak istediğimi söyledim. Okul müdürü okula gelip gitmemin zor olacağını, gerekirse eve öğretmen göndereceğini söyledi. Ben de yürüyerek gelebileceğimi söyledim. Bir aydır kursa geliyorum. Zorlanmama rağmen şimdi yavaş yavaş okumaya başladım."  

Huriye Aldaş ise annesi ve kızıyla kursa gelmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Kızının sürekli okumak istediğini ancak engelinden dolayı bunun mümkün olmadığını vurgulayan Huriye Aldaş, "Annem gibi ben de yavaş yavaş okumayı öğreniyorum, kızım sadece harfleri çizmeye çalışıyor." diye konuştu. 

"Oldukça heyecanlılar"

Kurs öğretmeni Burak Zeybek de Sultan Aldaş'ın torununun çocuğu olan birinci sınıf öğrencisi 8 yaşındaki Huri Melek Aldaş'ı onlara yardımcı olmaları için kursa aldıklarını kaydetti.

Dört neslin aynı sırada eğitim gördüğüne işaret eden Zeybek, "Huri Melek kızımız aslında okuma yazmayı öğrendi ancak kursa gelip büyük ninesine diğer akrabalarına yardımcı oluyor. Oldukça heyecanlılar, ilerlemiş yaşta öğrenmek elbet daha zor ama inanıyorum Sultan Aldaş kısa sürede okur yazar olacak. Kursumuz bir ay sonra bitecek ancak eksiklikler görürsem gönüllü olarak tüm kursiyerler okumayı yazmayı öğrenene kadar kursu sürdüreceğim." dedi. 

Karaahmetli İlkokulu Müdürü Osman Çarpan ise evleri tek tek dolaşarak okuma yazma bilmeyenleri tespit ettiklerini ve sonra bu kişileri ikna edip kursa gelmelerini sağladıklarını aktardı.

Sultan Aldaş'ın da ilerlemiş yaşına rağmen okula geldiğini anlatan Çarpan, "Okuma yazma kursunu duyunca kızını ve down sendromlu torununu alıp okula geldi. Birinci sınıfa giden torununun çocuğu da onlara okuma yazma kursunda yardımcı oluyor. Önemli mesafe aldılar, umarım tümü okuma yazmayı öğrenecek." ifadelerini kullandı.