Uşak'ta engellilere hak savunuculuk eğitimi verildi

Engelliler Konfederasyonu’nun yürüttüğü ‘Aktif Yurttaşlık Hakkımızdır: Türkiye Engelliler Meclisine Doğru’ projesi kapsamında 52 ilde sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulan İl Engelli Meclisleri için düzenlenen hak temelli savunuculuk ve katılımı güçlendirme eğitimleri Uşak’ta da yapıldı.
Uşak'ta engellilere hak savunuculuk eğitimi verildi

Engellilerle ilgili çalışmalar gerçekleştiren sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı 2 günlük eğitimde hak temelli savunuculuk, kaynak geliştirme, iletişim ve medya, gönüllü yönetimi, uluslararası insan hakları mekanizmaları ve hak temelli izleme konularında eğitim verildi.

Engelliler Konfederasyonu’nun yürüttüğü ‘Aktif Yurttaşlık Hakkımızdır: Türkiye Engelliler Meclisine Doğru’ projesi kapsamında 52 ilde sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulan İl Engelli Meclisleri için düzenlenen eğitime; Uşak Eğitilebilir Zihinsel Engelli Çocuklar Derneği, Uşak İşitme Engelliler, Eğitim Kültür ve Spor Kulübü, Türkiye Sakatlar Derneği Uşak Şubesi, Uşak Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanlığı, Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Altı Nokta Körler Derneği Uşak Şubesi, Uşak Çölyak PKU El Ele Derneği, Uşak Engel Tanımayanlar Derneği, Uşak İşitme Engelliler Derneği katıldı.

Atapark Çayzade’de düzenlenen ve iki gün süren eğitim çalışmasında; Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli ve proje koordinatörlerinden Coşkun Gök ilk gün sunumlarını gerçekleştirdiler.

Katılımcıların tanışması ile başlayan toplantıda Turhan İçli, ‘Sivil Toplum Örgütlerinin En Önemli Araçları: Savunuculuk ve Lobicilik’ konulu sunumu ile eğitimi başlatırken; eğitimde ayrıca ‘Hak Temelli İzleme ve Engelli Örgütlerinin Katılımı’ konusunda da sunum gerçekleştirdi.

Proje koordinatörü Coşkun Gök ise ‘Engellilerin İnsan Hakları için İletişim ve Medya’ konusunda sunum yaptı. Eğitimin ilk gününde Doğan ve İçli, katılımcılarla birlikte Edirne İl Engelli Meclisi’nin birinci stratejik planı olan engelli hakları savunuculuğu için yol haritasını hazırlarken; günün değerlendirmesi ile eğitimin ilk günü sona erdi.

İkinci gün yapılan eğiitm çalışmasında Turhan İçli, Sivil Toplum Örgütlerinin En Önemli Araçları: Savunuculuk ve Lobicilik’ konulu sunumunda sivil toplum örgütleri ve yapılanmalarına dikkat çekerken; Türkiye’deki aktif dernek sayısı 2019 yılı itibarıyla 118 bin 207 olduğunu açıkladı.

Engelli Hakları Sözleşmesi’nin dört temel ilkesini açıkladı

Engelli Hakları Sözleşmesi’nin dört temel ilkesini açıklayan İçli; “Eşitlik ilkesi, bütün temel insan hak ve özgürlüklerinin eksiksiz olarak engellilere de tanınmasını içerir. Bağımsızlık ilkesi, engellilerin bilgi kaynaklarına, mekânlara, ürün ve hizmetlere kimsenin yardımına gereksinim duymadan erişebilmelerini, kendi kendilerine yetebilmelerini ve kendileriyle ilgili seçimleri özgürce yapabilmelerini içerir. Ayrımcılık yasağı ilkesi, tarihin en eski ayrımcılığa tabi tutulan kesimi olarak engellilerle ilgili ayrımcı tutum, davranış, değer yargıları ve uygulamalara son vermek amacıyla sözleşmede sıklıkla vurgulanmış ve sözleşmenin ayrımcılıkla mücadele belgesine dönüşmesini sağlamıştır. Katılım ilkesi, engellilerin karar alma süreçlerinin her aşamasına tam ve etkin katılımını öngörmekte ve çeşitli kurullarda temsilini de içermektedir” dedi.