Uşak'ta “Azerbaycan Kahramanlık Destanı 20 Ocak 1990” semineri

Uşak Üniversitesi'nde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrenciler “Azerbaycan Kahramanlık Destanı 20 Ocak 1990” isimli seminer gerçekleştirdi.
Uşak'ta “Azerbaycan Kahramanlık Destanı 20 Ocak 1990” semineri

Ramin Seyidov / Kızıl Ordunun vahşi saldırısında Azerbaycan halkı korkmadan Azerbaycan’ın bağımsızlığı için kendilerini tankların altına attı, kurşunların önüne geçti.147 şehit ve 744 yaralı olmasına rağmen Azerbaycan halkı silahsız şekilde kendi kanlarının akması pahasına Kızıl Ordu karşısında eğilmedi ve sonuna kadar direndi.

Saldırıyı yapan Kızıl Ordu’nun geneli Ermenilerden oluşmaktaydı. Nitekim hali hazırda Azerbaycan toprakları olan Dağlık Karabağ bölgesi Ermenistan’ın işgali altında.

Seminere katılan Azerbaycanlı Öğrenciler her zaman kendi topraklarının bütünlüğü korumak ve düşmana gereken cevabı vermek için çalışacaklarını bildirerek şunları söylediler:
“Son yüz yılda Ermenilerin Azerbaycan’a karşı yaptığı terör eylemlerinin sayısı 100-ü aşkındır. Şu anda Ermeniler Dağlık Karabağ sorununu kendi lehine kullanarak çeşitli oyunlarla Azerbaycan’ı haksız çıkarmaya ve Azerbaycan topraklarına sahip olmaya çalışıyorlar. Ancak Azerbaycan halkı hiçbir zaman kendisine yapılan zulümlere baş eğmedi ve eğmeyecekte. Bunun somut kanıtını 20 ocak 1990 yılında SSCB’nin Bakü’de yaptığı katliam sırasında Azerbaycan halkının korkmadan, canlarını vererek SSCB ordusu karşısında gösterdiği direnişi hatırlatarak bundan sonra da Azerbaycan kendi topraklarını milli mücadelesini devam ettirerek geri alacak”.

Seminer konuşması yapan Uşak Üniversitesi Azerbaycanlı öğrencisi Orhan Akbarlı konuşmalarında Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
Türkiye hem devlet hem de millet olarak her zaman bizim yanımızda yer aldı. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Azerbaycan’ın kederi kederimiz, sevinci sevincimizdir”. Biz nasıl Kurtuluş savaşında Osmanlı askerlerinin yanında yer aldıysak,1918 yılında da Ermenilerin Bakü’ye karşı amansız saldırısının önüne Osmanlının Kafkas İslam Ordusu da öyle geçti. Bizim kardeşliğimiz ebedidir. Aynı köklere sahip olduğumuz ve bir millet iki devlet olmamızın somut kanıtıdır bunlar”.

Seminer sonunda Azerbaycan Diaspora Gençleri Uşak il Koordinatörü Ramin Seyidov ise yaptığı açıklamada; Uşak Üniversitesinde öğrenim gören Azerbaycanlı öğrencilerin her daim Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin pekiştirilmesi yönünde ellerinden geleni esirgemeyeceklerini ve her zaman Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün korunması, Azerbaycan devletinin gücüne güç katması yönünde büyük işler yapacaklarını söyleyerek seminere katılan öğrencilere teşekkür edip semineri sonlandırdı.