Uşak depreme hazır mı?

Deprem uzmanları son günlerde sık sık deprem uyarısı yapar oldu. Peki, ilimiz Uşak depreme hazır mı? Deprem anında toplanma alanları neresi? Çadırları nerede kuracağız? Gazeteci Özkan Yavaş sizler için araştırdı.
Uşak depreme hazır mı?

Kandilli Rasathanesinden Korkutan deprem uyarısı 
 

Deprem konusunda uyarı yapan uzmanlardan birisi de Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener oldu. Özener, Türkiye'de 7 ve üzerinde büyüklükte deprem olabileceği uyarısında bulundu. 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, 1999 yılında büyük yıkım yaşanarak bir çok can kaybının yaşandığı Marmara Depremi sonrasında Türkiye’de beklenen depremin sadece Marmara Denizi'nden geçen fayda değil, Türkiye'nin başka bir yerinde de 7 ve üzerindeki büyüklükte deprem olabileceğini söyleyerek "Hep Marmara'ya dikkati çekiyoruz ama Türkiye'nin başka yerlerinde de potansiyel deprem olabilecek yerler var. Biz Marmara'da deprem beklerken Türkiye'nin başka bir yerinde 7'nin üstünde deprem olursa şaşırmamamız lazım." dedi.

"Uşak çevresi beşik gibi sallanıyor"
Geçmiş tarihlerde Ege bölgesinde yaşanan 20 Eylül 1899 tarihinde 9 büyüklüğünde olduğu düşünülen Büyük Menderes- Nazilli Depremi,  7 büyüklüğündeki 31 Mart 1928 İzmir Torbalı Depremi,  6.8 büyüklüğündeki 16 Temmuz 1955 Aydın-Söke Depremi, 6.5 büyüklüğündeki 28 Mart 1969 Manisa-Alaşehir depremi, 7.2 büyüklüğündeki 28 Mart 1970 Kütahya-Gediz Depremi,  6.1 büyüklüğündeki 1 Ekim 1995 Afyon-Dinar Depremi, 6.4 büyüklüğündeki 3 Şubat 2003 Afyon-Sultandağı Depremi, 5.9 büyüklüğündeki 19 Mayıs 2011 Kütahya-Simav Depremi, 
Neredeyse her gün meydana gelen fakat birçoğunu hissetmediğimiz depremlerin yaşandığı Uşak’ın dört bir tarafının 1’nci derecede deprem bölgesi olmasının yanı sıra son güncellenen deprem risk haritasında Uşak 1. Derece deprem bölgesi kapsamına alındı.
Dört tarafında yıkıcı depremlerin yaşandığı Uşak’ta da büyük bir depremin olması kaçınılmaz gibi görünüyor. 
Ülkemizde ya da Uşak’ta yaşanacak bir depremde alınacak tedbirler can kayıplarının önüne geçeceği gibi meydana gelecek bir afet sonrasında da yapılacaklar elbet hayati önem taşıyor. 

"Deprem anında nerelerde toplanmamız gerekir?"
Uşak’ta yaşanabilecek herhangi bir deprem sonrasında toplanma bölgeleri ile çadır kent alanları nereleri?
Bunları sizler için haberimizde derledik.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm ülkede planladığı gibi Uşak’ta da meydana gelebilecek olası  bir deprem sonrası vatandaşların toplanma alanları ve çadır kent alanlarını belirledi. 
Hatta yapılan planlama kapsamında her vatandaşın toplanma bölgesi olarak kullanacağı bölgelerde belirlenmiş durumda.  Acil Durum Yönetimi Bakanlığı (AFAD) tarafından yapılan çalışmalar kapsamında bir süre sonra E-Devlet üzerinden hizmete girecek uygulama ile sisteme giren vatandaşlar bir afet meydan gelmeden önce çadır kent alanları, geçici barınma merkezleri ve toplanma bölgelerini de öğrenebilecek.
Edinilen bilgiye göre Uşak’ta meydana gelebilecek bir deprem sonrası Uşak’lıların toplanma alanları başta 15 Temmuz Şehitler Meydanı, Tiritoğlu Parkı, Atapark olmak üzere bütün mahallelerdeki mesire alanları ve çocuk oyun alanları olarak planlanırken, çadır kent alanlarının ise Bozkuş Köyü, Kalfa Korusu ile birlikte semt pazarların bulunduğu alanlar olarak planlandığı bilgisine ulaşıldı.