Ünlü profesörden deprem beklenen il ve ilçe açıklaması geldi! İşte o bölgeler büyük tehlikede

Türkiye'de yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrasında uzman isimler tarafından yorumlar gelmeye devam ediyor.
Ünlü profesörden deprem beklenen il ve ilçe açıklaması geldi! İşte o bölgeler büyük tehlikede

Ünlü profesörden deprem beklenen il ve ilçe açıklaması geldi! İşte o bölgeler büyük tehlikede - Türkiye'de yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrasında uzman isimler tarafından yorumlar gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Ahmet Ercan tarafından yapılan açıklamada deprem beklenilen il ve ilçeler paylaşıldı. İşte habere dair son gelişmeler.

Ahmet Ercan tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Osmaniye ili, 1. Derece deprem kuşağında olmasına karşın, Bahçe ile Osmaniye odaklı ürettiği en büyük deprem M5,8’i geçmez.

Saydığım süreksizlerin ürettikleri depremlerin etkisinde sarsılır. Düzlük, tarım alanlarında yapılaşmaması gerekir.

Mardin, Karacadağ kırığının etkisindendir.  Türkiye’nin sarsım bakımından en güvenli illerinden biridir.

Kilis içi en çok M5,2 üretir. İl,  3.derece güvenli bir deprem bölgesi içinde yer alır. Ovalardan kaçının.

Muş ili, Süphan, Malazgirt, M6,9’a dek sarsıntı üretir. Malazgirt, Varto, Bulanık M6,9’a gebedir. 25 ile 60 yılda bir depreşir. Tarım alanlarında yapılaşmadan kaçın.

Bingöl 1.der. deprem bölgesidir.  Karlıova 20-30 yılda bir M5,5 ile M7,2 arası deprem üretebilir. Başkent M6,9’a Yeşilbaşak M6,0’a dek sarsıntı üretebilir. Türkiye’nin en çok sarsılır ilidir.

SİİRT ile ŞIRNAK illeri BBK(Bitlis Bindirme Kuşağı) etkisindedir. Hakkari le Van’daki depremlerle sarsılır. En büyük depremi Pervari’de 1884’de M6,1’dir. Güvenlidir.

Şanlıurfa Bozova ile Harran Kırıkları, ayrıca DAK ile ÖDK etkisindedir. Başkent odaklı M6,4’e kadar depremler 500 ile 1000 yılda bir olur. Tüm ilçeleriyle 3 ile 4. Derece deprem bölgesinde olup çok güvenlidir.

Bitlis ili ilçeleriyle 1.der. sarsım bölgesidir. Kavakbaşı, KAK, VAN, BBK(Bitlis Bindirme Kuşağı) depremlerinden etkilenir. Ahlat ile Tatvan, Bitlis içi M6,4’e kadar sarsıntıları çok uzun aralarla üretir. Dağlık kesimlerdeki yapılar güvenlidir.

İçel ili, Ecemiş ile Karaisalı kırıkları etkisindedir.Mersin,MS534’de 6,4,MS1532’de M5,7’i sınamıştır. İlçeleri 4.derece çekincelidir. Adana’da DAK,ÖDK, KDBK’da(Kıbrıs dalma batma kuşağında) olacak depremler özellikle tarım alanları ile deniz kıyısındaki dikintileri göçertebilir.

Gaziantep ilinde deprem üreten yerler; MÖ131’de M5,7, MS128’de M6,4 ile Nurdağı’dır.O yıldan beri M7,7’lik bir deprem üretimi olmamıştır. Gaziantep içi ile ilçeleri 3.derece deprem çekinceli olsa da, DAK, ÖDK ile BBK’nın (Bitlis Bindirme Kuşağı) ürettiği sarsım dalgaları etkiler."

EDİTÖR NOTU: Bu haberde uzman görüşlerine yer verilmiş olup, usakgundem.com bilgilendirme görevi görmüştür.