Tahliye davası devam ederken kiracı evden çıkarsa ne olur?
Ev sahipleri kiracılarını evden çıkarabilmek için tahliye davası açıyorlar. Bu tahliye davaları haklı gerekçelere dayansa da tarafların çekişmesi süreci oldukça uzatabiliyor. Bu durumda da dava sürerken yeni gelişmeler olabiliyor. Ev sahibi tahliye talebinden vazgeçebildiği gibi kiracı da dava sonucunu beklemeden evi boşaltabiliyor. Mahkemesi süren bir meselede mahkeme sonucunu beklemeden aksiyon almak ise bazı yaptırımlara neden olabiliyor.
MAHKEME SONUCUNU BEKLEMEK ŞART MI?
Tahliye davalarında mahkeme sonucunu beklemek gibi bir ön şart bulunmuyor. Kiracılar işlerine geldiği gibi hareket ederek evi boşaltabilirler. Bunu engelleyecek bir durum yok. Ev sahipleri de bu durumdan memnun kalacaklardır. Ancak işin bir de hukuki boyutu bulunuyor. Herhangi bir kısıtlama olmasa da yargılama açısından durum farklı bir yere doğru evrilebiliyor.
Kiracı tahliye davası sürerken evi boşaltırsa mahkeme konusuz kalacaktır. Dolayısıyla hakim de tahliye yönünden karar verilmesine yer almadığına hükmedecektir. Ancak hakim mahkeme konusuz kalmamış gibi davayı sürdürecektir. Çünkü kiracının evi boşaltmış olması yargılama giderlerini ve vekalet ücretini ortadan kaldırmayacaktır. Davayı kazanan lehine bu ücretlerin karşı taraftan tahsil edilmesine yönelik karar verilir. Bu şekilde dava nihayetlenir.
Dava sürerken kiracının evden çıkmış olması onu yargılama giderlerinden kurtaramayacaktır. Bu giderler eğer mahkemede kiracı haksız bulunursa evi boşaltmış olsa bile kendisinden tahsil edilir. Bu konuda ev sahibi ile anlaşma sağlanmasının bile bir önemi yoktur. Mesele hukuki boyuta taşınmış ve artık hüküm yasalar tarafından verilecektir.
Tahliye davalarında bu gibi durumlara düşmek istemeyenler gerek ev sahipleri olsun gerekse de kiracılar olsun henüz dava açılmadan daha arabulucu aşamasında anlaşma yoluna giderler ise böylesine karmaşık durumlarla karşılaşmazlar.