Tadilat yapan kiracı masrafı kiradan düşebilir mi?

Kiralık evlerde yapılan tadilatlar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Kiracı tadilat masrafının kiradan düşme hakkına sahip midir?
Tadilat yapan kiracı masrafı kiradan düşebilir mi?

Kiralık evlerde yaşanan anlaşmazlıklar içerisinde tadilat masrafları da önemli bir yer tutuyor. Tadilat yapılması halinde kiracı tüm masrafların ev sahibi tarafından karşılanmasını isteyerek ödediği masrafları kiradan düşüyor. Ev sahibi ise kira gelirinde herhangi bir kesinti yapılmasını istemiyor. Bu durumda ise anlaşmazlık yaşanıyor ve sorunun çözümü için hukuki süreçlere başvuruluyor. Tadilat masrafının tahsilinin yasal boyutu nedir? Kim, hangi masrafları ödemek zorundadır?

EV SAHİBİNİN TADİLAT MASRAFINI KARŞILAMAK ZORUNDA OLDUĞU HALLER!

Ev sahibi ile kiracı kira sözleşmesi ile anlaşma yaptıklarında karşılıklı olarak sorumluluk altına giriyorlar. Kiracı nasıl ki ev sahibine zamanında kira ödemesi yapmak zorunda ise ev sahibi de kiracıya barınabileceği bir ev temin etmek zorundadır. Evde meydana gelen bozulmaları bundan dolayı ev sahibi düzeltmek ve kiracıya sunmak zorundadır. Örneğin evin elektrik tesisatı bozulmuş ve kiracı bu imkandan mahrum kalmış ise ev sahibi bunu acilen düzeltmek zorundadır. Ancak burada hayati bir detay bulunuyor. Eğer elektrik tesisatı kiracının kusuru nedeniyle arızalanmış ise o zaman kiracı bu masrafları karşılamak zorundadır.

KİRACININ ÖDEMESİ GEREKEN TADİLAT MASRAFLARI!

Kiracıların ödemesi gereken tadilat masrafları da bulunuyor. Bunların tespit edilebilmesi için iki detay bulunmaktadır. Kiracının kusuru nedeniyle meydana gelen tüm masraflar tartışmasız bir şekilde kiracıya aittir. Ev sahipleri bu ödemeleri yapmak zorunda değiller. İkinci detay ise bir tadilatın zorunlu olup olmamasına göre belirleniyor. Kiracının yaptığı tadilat eğer yapılmazsa evin kullanımında kiracı bir eksiklik yaşamayacaksa bu tadilatlar keyfidir ve kiracı bunun masraflarını karşılamak zorundalar. Örneğin evde kullanılabilir bir mutfak dolabı varken kiracı bunu değişirse parasını ev sahibinden talep edemez.

Kiracılar ev sahipleri ile herhangi bir sorun yaşamak istemiyorlar ise yapmaları gereken eğer evde tadilat yapılacaksa bunu ev sahibinin izni ile yapmalarıdır. Ev sahibinin yazılı onayı da alınırsa ödemenin kim tarafından yapılması gerektiği konusunda en küçük bir sorun yaşanmaz.