Sözlü kira sözleşmesi nedir, nasıl yapılır?

Kira sözleşmesinin yazılı değil de sözlü olarak yapılabileceği merak uyandırıyor. Sözlü kira sözleşmesi nasıl olmaktadır?
Sözlü kira sözleşmesi nedir, nasıl yapılır?

Kira sözleşmeleri ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan hukukun delilidir. Taraflar bu sözleşmeler ile hak ve sorumluluk sahibi olabilmektedirler. Her iki tarafı da koruyan bu kira sözleşmelerinin şu anda E-devlet üzerinden yapılmasına dair uygulamanın hazırlıkları devam etse de şu anda uygulamada olan mevcut yasalara göre hem sözlü hem de yazılı olarak yapılabiliyorlar. Sözlü kira sözleşmesi ise oldukça merak uyandırıyor.

SÖZLÜ KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL OLUR?

Bir ev sahibi ile kiracı arasında kiracılık ilişkisinin kurulması kira sözleşmesi ile mümkün olmaktadır. Yazılı kira sözleşmesi olmadan bir ev sahibi evini kiracıya kiralayabilir. Bu durum ev sahibini kira sözleşmesi olmadığı için korumayacaktır. Kanunlara göre kiracı evde oturup kira ödemeye başladığı an sözlü kira sözleşmesi yapılmış olur. Ev sahibi ile kiracının sözlü olarak anlaşmış olmaları bu kira sözleşmesi için yeterli olmaktadır.

Ev sahibi kira sözleşmesinin sözlü yapıldığını inkar edebilir. Bu durum sık sık karşılaşılan bir şeydir. Ancak yasal uygulama oldukça farklı işliyor. Eğer bir kiracı bir süre ev sahibinin evinde oturup kira ödemesi yapmışsa mahkemeler bu kira sözleşmesinin sözlü olarak kurulduğuna hükmetmektedir. Zira mahkeme aylarca bir kiracının ev sahibinin bilgisi dışında evde oturuyor olduğu iddiasını hayatın olağan akışına aykırı bulmaktadır. Kiracının ev sahibine yaptığı kira ödemeleri de sözlü kira sözleşmesinin bir ispatı olarak görülmektedir.

Sözlü kira sözleşmesinin kiracılar tarafından ispat edilmesi gerektiği için genellikle tavsiye edilmemektedir. Herhangi bir mağdur olma durumunun olmaması için kiracıların kira sözleşmesini yazılı olarak yapmaları tavsiye edilmektedir. Zira bu yıl bitmeden bir yasal düzenleme yapılıp kira sözleşmelerinin E-devlet üzerinden yapılarak kayıt altına alınmaları planlanıyor.