Satılan evde kiracı kaç ayda evden çıkarılır?

İçerisinde kiracı bulunan evlerin satılması durumunda kiracının evden ne kadar sürede çıkarılabileceği merak ediliyor. Yeni ev sahibi kiracıyı hangi sürelerde evden çıkarabilir?
Satılan evde kiracı kaç ayda evden çıkarılır?

Kiracıların geçerli bir kira sözleşmesi ile oturdukları evlerin satışı halinde ne kadarlık bir sürede evden çıkarılabilecekleri merak konusu oluyor. Bu durumu hem kiracılar merak ediyor hem de o evi satın alacak yeni ev sahipleri araştırıyorlar. Satılan evdeki kiracının durumu ve hakları nelerdir? Ev sahibi değişirse kiracı evden çıkmak zorunda mı?

EV SAHİBİ DEĞİŞİRSE NE OLUR?

Ev sahibinin değişmesi durumunda kiracı açısından değişen pek fazla bir durum yok. Kira sözleşmesi aynı şekilde devam edecek ve kiracının sadece ev sahibinin ismi değişecek. Evi satın alan yeni ev sahibi bir anlamda kira sözleşmesini de satın almış oluyor. Dolayısıyla kiracının kapısını yeni kira sözleşmesi için çalamayacağı gibi kiraya ek bir zam da talep edemeyecek.

Kiracılı evi satın alan ev sahibini koruyan bir yasal uygulama da bulunuyor. İhtiyaçtan dolayı evi satın almış olan ev sahibi kiracıya ihtar çekerek evden çıkmasını isteyebilir. Yasal süresi içerisinde ihbar yapılması durumunda kiracı eğer kira sözleşmesinin senelik süresinin dolmasına 6 aydan kısa bir süre varsa kira sözleşmesinin sonunda, 6 aydan fazla süre varsa 6 ayın sonunda evi boşaltmakla yükümlüdür.

Kiracılar kendilerine yapılan bildirimlerle genellikle evden çıkmıyorlar. Bu durumda da ev sahibi önce arabulucu aşamasını tamamlayarak sonrasında da mahkemeye başvurarak yasal işlemleri başlatıyor. Bu durumda mahkeme görülmeye başlanıyor ve istinaf süresi dahil 2 yılı bulabiliyor. Kiracı ile an baştan anlaşma sağlanamazsa yeni ev sahibi kiracıyı 2 yıldan erken evden çıkaramıyor. Bunun için de karşılıklı anlaşma yoluna gidilmesi şiddetle tavsiye ediliyor.