Şapka ve botları geri çıkarın! Mayıs karı geliyor lapa lapa kar yağacak işte tarih

Türkiye yeni bir yağışlı hava dalgasının etkisi altına girerken 18 il için son dakika uyarısı geldi. Sel ve kar yağışı uyarısı yapılan iller hangileri?
Şapka ve botları geri çıkarın! Mayıs karı geliyor lapa lapa kar yağacak işte tarih

Küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye'de mevsim kaymaları yaşanırken Mayıs ayında yapılan kar yağışı da bunların en iyi örneklerinden biri olarak öne çıktı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 18 ilde yeni yağış alarmı verirken bazı illerde ise kar yağışı beklendiği ifade edildi.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA HAVA NASIL OLACAK, SAĞANAK YAĞIŞ VE SEL UYARISI YAPILAN İLLER HANGİLERİ?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın kuzey ve doğusu, Güney Ege kıyıları, Akdeniz, İç Anadolu (Çankırı hariç), Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kütahya, Afyonkarahisar, Bolu, Düzce, Zonguldak, Tokat ve Ordu çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeybatısı, Sivas, Ordu, Muş, Bitlis, Şırnak, Siirt ve Batman ile Diyarbakır'ın doğu, Erzurum'un batı çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

hava-durumu.jpg

Yağışların; Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeybatısı, Sivas, Ordu, Muş, Bitlis, Şırnak, Siirt ve Batman ile Diyarbakır'ın doğu, Erzurum'un batı çevrelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgâr gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KAR YAĞIŞI BEKLENEN İLLER HANGİLERİ?

Öte yandan Meteoroloji bugün ve yarın için 9 kentte yağmur ve kar yağışı beklendiğini duyurdu. İşte o iller; Artvin, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Rize, Sivas, Trabzon, Tunceli, Bayburt…

SARI ALARM VERİLEN İLLER HANGİLERİ?

Sarı alarm verilen iller ise şöyle sıralandı: Adana, Artvin, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Bayburt, Batman, Şırnak, Osmaniye…

Belirlenen illerde hem vatandaşların hem de yerel yönetimlerin tedbirli olmaları istendi. Bursa'da yağan yoğun kar şaşkınlık yaratırken Uludağ'da düşen kar miktarı kayak sezonu kapandıktan sonra gelmiş oldu.