Özgeçmişinde bu 3 sorunun cevabı var mı?

İnsan Kaynakları uzmanları işe alım sürecinde çok sayıda özgeçmiş inceliyor. Bu süreçte onlarca özgeçmiş arasından fark edilebilmen için özgeçmişinde yer vereceğin birkaç kritik detay, yeni fırsatların açılmasında sana yardımcı olabilir. Peki, özgeçmişin seni bir adım ileriye taşıyor mu? Bunun için ne yapman gerekiyor? İşte özgeçmişinin etkili olabilmesi için yanıtlaman gereken 3 sorunun neler olduğunu Yazar Mehlika Akgün, sizler için kaleme aldı:
Özgeçmişinde bu 3 sorunun cevabı var mı?

İnsan Kaynakları uzmanlarının ilgisini çekmen ve iş görüşmesine davet edilmen için özgeçmişinin etkileyici olması çok önemli. Yapılan iş başvuruları arasından öne çıkabilmen için özgeçmişin altta yer alan 3 soruya mutlaka cevap vermeli.

Özgeçmişini hedeflediğin pozisyona göre hazırladın mı?

Farkını, yeteneklerini ve başvuracağın pozisyona olan uygunluğunu özgeçmişinde göstermen ve CV’ni bu doğrultuda hazırlaman standart CV’ler arasından sıyrılmanı kolaylaştırır. Çünkü standart özgeçmişler, gerek İnsan Kaynakları profesyonellerinde gerekse potansiyel işverenin gözünde farkının ortaya çıkmasını engeller.

Bu nedenle, sana uygun olduğunu düşündüğün bir pozisyonla karşılaştığında ya da içinden “Bu iş tam bana göre” diye geçirdiğinde özgeçmişini ilanda belirtilen kriterlere göre güncelleyerek iş başvurusunda bulunabilirsin. Yapacağın bu küçük hamle işi kapma şansını artırır.

İlk sayfası ikna edici mi?

Dikkat etmen gereken bir diğer nokta ise özgeçmişinin ilk sayfası… İşe alım sürecinde İnsan Kaynakları uzmanları çok sayıda özgeçmiş inceliyor. Onlarca özgeçmiş arasından fark edilebilmen için de onlara ilettiğin özgeçmişinin ilk sayfasına farklı bir özen göstermen gerekiyor. Bu nedenle CV’ni güncellerken hakkındaki en kritik ve en önemli bilgilerin ilk sayfada olmasına dikkat etmelisin. Eğer kritik bilgiler sonraki sayfalarda yer alıyorsa özgeçmişini hızlıca yeniden yapılandırmalısın.

Kolay okunuyor mu?

İş arayan ya da var olan işini değiştirmek isteyen pek çok adayın göz ardı ettiği son konu da özgeçmişlerin kolay okunabilir ve anlaşılabilir olmasıyla ilgili. Bir İK profesyoneli CV’ni ilk kez okuduğunda aklında seninle ilgili nasıl bir tablo oluşuyor? Bunu düşünerek CV’ni gözden geçirebilir; özgeçmişinin anlaşılır ve düzenli olmasına dikkat edebilirsin. Böylelikle özgeçmişini inceleyen bir kişide yeteneklerin ve deneyiminle ilgili iyi bir izlenim bırakabilirsin.