Oruçluyken krem sürmek orucu bozar mı? Diyanet'ten açıklama

Ramazan'ın yaklaşması ile birlikte vatandaşlar tarafından oruç boyunca dikkatli olmaları gereken hususların ne olduğu merak edilirken düzenli krem kullanan kişiler için Diyanet'ten merak edilen sorunun cevabı geldi. Oruçluyken krem sürmek orucu bozar mı?
Oruçluyken krem sürmek orucu bozar mı? Diyanet'ten açıklama

Ramazan için sayılı zaman kala oruç tutacak vatandaşların aklında bazı cevaplanmamış sorular Diyanet tarafından aydınlatıldı. Özellikle düzenli krem kullanan ya da sağlık sorunu sebebi ile oruç tutmasına engel teşkil etmeyen ancak düzenli krem kullanması zorunlu olan kişilerin sıkça merak ettiği bir konu da cilde sürülen kremin vücuda nüfus ederek orucu bozup bozmayacağı konusu oldu.

Özellikle bahar mevsimi alerjen uyarı ve yaz aylarındaki güneş ışınlarının kuruttuğu ciltler sebebiyle sıkça tercih edilen nemlendirici kremler orucunuza engel teşkil edecek mi? Sizler için haberimizde bunu hazırladık. 

DİYANET NE DİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığının krem sürmenin cilde nüfus etmesiyle orucun bozulup bozulmayacağı konudaki resmi cevabı şu şekilde:

‘‘Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar: bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366, 367)’’

AĞIZ VE YÜZE SÜRÜLEN KREM ORUCU BOZAR MI?

Öte yandan el ve ayaklar dışıında yüz çevresinde özellikle ağız kenarlarına ya da dudaklara sürülen kremin orucu bozup bozmayacağı da sıkça merak edilen konuların başında geliyor.  Diyanet İşleri Başkanlığının ve Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun yaptığı açıklamalara göre yüze krem sürmek orucu bozar mı gibi sorular artık bir cevaba bağlandı. Diyanet İşleri Başkanlığına göre oruçluyken ağrı kesici ya da nemlendirici fark etmeksizin vücuda ya da yüze krem sürmek orucu bozmaz. Oruç tutarken vücudunuza ya da yüzünüze kremlerinizi çekinmeden sürebilirsiniz. 

Bu konuda tek istisna dudaklara sürülen kremler ya da ruj gibi makyaj ve bakım malzemelerinde vardır. Bu ürünler yalanarak ağıza girerse ve tat mideye ulaşırsa orucu bozmaktadır.