Omega blokajı yüksek basıncı etkisini gösterdi! Sıcaklıklar ne zaman mevsim normallerine dönecek?

Hava sıcaklıklarının artması ve dayanılamaz boyutlara gelmesi üzerine uzmanlar bunun bir afet boyutuna ulaştığını ifade etti. Sıcaklıklarının mevsim normallerine ne zaman döneceği de merak konusu olurken beklenen açıklama geldi.
Omega blokajı yüksek basıncı etkisini gösterdi! Sıcaklıklar ne zaman mevsim normallerine dönecek?

Türkiye'de bir süre önce etkisini gösteren sağanak yağışlar yerini sıcak havalara bıraktı. Hava sıcaklıklarının ciddi boyutlara yükselmesi ve uyarıların yapılmasına neden olan bir hale gelmesi ile beraber cehennem sıcaklarının ne zaman sona ereceği merak edildi. ''Sıcaklıklar ne zaman mevsim normallerine dönecek?'' sorusuna yanıt aranırken uzmanlar da yüksek sıcaklıkların afet boyutuna ulaştığını ifade ederek vatandaşları özellikle dışarı çıkarken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Haziran ayıyla birlikte sıcaklıklar bir anda mevsim normallerinin üzerine çıkarken Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Ege, Batı Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu’da sıcaklığın daha da artacağını tahmin etti. Uzmanlar ekstrem sıcaklık için Omega blokajı vurgusu yaptı.

SICAKLIKLAR NE ZAMAN MEVSİM NORMALLERİNE DÖNECEK?

Omega blokajının yüksek basınç sırtının ülkemiz üzerinde yer aldığına dikkati çeken uzmanlar, bu durumun havanın aşırı sıcak ve kurak geçmesine neden olduğunu ifade etti.

omega-blokaji-yuksek-basinci-etkisini-gosterdi-sicakliklar-ne-zaman-mevsim-normallerine-donec.webp

Rüzgarların güneyli olması ve Afrika üzerinden toz taşınımıyla beraber ‘cehennem çöl sıcaklarının’ gelmesinin hava sıcaklığını afet boyutuna ulaştırmaya başladığını ifade eden uzmanlar, artık yaz mevsimlerinin kavurucu sıcaklıklara kapı aralayacağını belirtti.

OMEGA BLOKAJI NEDİR?

Omega blokajı, iki alçak basınç merkezinin orta kısmına sıkışmış yüksek basıncın uzun süreli etkili olduğu sistem olarak adlandırılıyor. Omega blokajı, uzun süre güneyden gelen sıcaklar nedeniyle hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi anlamını taşıyor.