Okula İsteksiz Giden Çocuklara Nasıl Yanaşılmalıdır?

Çocuklarda okula gitmek istememe durumu çok fazla görülüyor. Zorla okula çocuklarınızı götürmek zorunda kalabiliyorsunuzdur. Okula çocuğunuz gitmek istemiyor ve bunu açıkca belli ediyorsanız nasıl davranmalısınız?
Okula İsteksiz Giden Çocuklara Nasıl Yanaşılmalıdır?

Çocuklar, okul çağında farklı duygular içerisine girebiliyor. Okul, onlar için zorlayıcı bir ders yeri gibi görülebiliyor. Kimi gitmek istemezken, kimisi de okul heyecanını kaybediyor. Karın ağrısı mazaretleri, ayakkabının ayağını sıkması gibi şikayetleriyle okula gitmek istemediğini belli ediyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, bu sorunlara karşı anne ve babalarında nasıl davranması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Okul Alışverişlerini Çocuklarınızla Yapın

Okul alışverişlerinizle çocuklarınızla yapmaya gayret edin. Bu durumdan çocuğunuzda çok fazla mutlu olacaktır. Çocuklarınızın motivasyonunun daha fazla artış göstermesine yardımcı olacaktır. Çünkü çocuklarınız kendi zevkine göre okul malzemelerini alacaktır. Doğal olarak okul zamanı gelip çattığında onları severek kullanma heyecanı içerisinde olacaktır.

İlk Gün Yanında Olun

Çocuklar ilk günlerinde çok fazla korku içerisinde olabiliyor. Bunun bilincinde olarak çocuklarınızı ilk gününde kesinlikle yalnız bırakmayın. İlk gününde çocuğunuzun yanında olarak öğretmen ve arkadaşlarıyla güzel şekilde tanışmasını sağlayabilirsiniz. Eski arkadaşlarıyla uyum içerisinde olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz bu davranışınızla kendisini çok rahat hissetmeye başlayacaktır. Sadece ilk gün olun. Birkaç gün fazladan yanında olmak faydadan çok zarar verebilir.

Duygu ve Endişeleri İfade Etmesine İmkan Verin

Çocuklarınızın keşfetmiş olduğu deneyimleri anlatmaları için ortam hazırlayın. Korku ve endişeleri varsa onu size rahatça anlatmaları gerekir. Çocuklarınız anlatırken kırıcı olmamaya çalışın.

Öğretmeninden Destek Alın

Çocuklarınızda görmüş olduğunuz bu tür kaygının neden olduğunu bilmiyorsanız öğretmene sorarak yardım alabilirsiniz.

Okulda Yaptığı Aktiviteleri Anlatsın

Okulda çocuğunuzun neler yaptığını sorabilirsiniz. Çocuğunuzda keyif almış olduğu aktiviteleri anlatmaya başlayacaktır. Derslerini, yeni arkadaşlarını ya da oyunlarını sorabilirsiniz. Çocuğunuzun daha istekli olarak size anlatmasını sağlamasına katkı verecektir. Bu sayede okula zorla gitmeyecek ve eve gelerek size anlatmak için zaman sayacaktır.

Problem Görürseniz Uzman Destek Alın

Çocuğunuzda göreceğiniz herhangi bir problemde mutlaka uzman destek alın. Ebeveynlerin en sık yaptığı hatalardan birisi olarak başka çocuklarla kıyaslamaları gerekiyor. Bu durum size çok fazla zarar verebilir. Çünkü çocuğunuzun en sevmediği şeylerden birisi de başka çocuklarla kıyaslanmasıdır. Okul ile genel sorunların en fazla birkaç haftaya kadar kalkması gerekir. Hala sürüyorsa uzmandan yardım alınmalıdır.

Çocuğunuzun Mükemmeliği İyi Not Almasına Bağlı Değil!

Çocuğunuzun mutlaka kendisini değerli hissetmesi gerekir. Bunun içinde ona ne kadar çok güvendiğinizin farkına varılmalıdır. Sözlü ya da hareketlerle çocuğunuza çok fazla güvendiğinizi hissettirmeniz gerekiyor. Yalnızca iyi not alarak çocuğunuzun mükemmel olduğunu hissettirmeyin.