Naci Görür’den nokta atışı! O şehrin altından büyük fay hattı geçiyor risk çok büyük

Yaptığı açıklamalarla dikkat çekmeye devam eden Deprem Uzmanı Naci Görür'den o şehirde yaşayanlar için nokta atışı yaptı. O şehrin altından büyük fay hattı geçtiğini belirten Görür, riskin büyük olduğunun da altını çizdi.
Naci Görür’den nokta atışı! O şehrin altından büyük fay hattı geçiyor risk çok büyük

Prof. Dr. Naci Görür katılmış olduğu bir televizyon programında kritik açıklamalarda bulundu. Olası bir deprem halinde Kayseri’nin ciddi oranda etkileneceğinin altını çizen Görür şehrin altından fay hattı geçtiğini söyledi.

“KAYSERİ YANLIŞ YERE KURULUŞ”

Görür, yaptığı açıklamasında Kayseri’nin aslında bir fay hattı üzerinde oturduğunun altını çizerek, “Kayseri bir fayın üzerinde oturuyor Kayseri yanlış yere kurulmuş Erciyes dağının nedeni fay” dedi.

“FAYIN ÜZERİNDE OTURUYORSUN”

Diğer yandan fay hatları hakkında bilgi veren Görür, sözlerine “Fayın üzerinde oturuyorsun bir de birkaç tane fay mevcut. Erciyes havzasını çeviren. Tamamen tektoniğe bağlı gelişmiş bir ova alanı var, akarsuyun geçtiği” şeklinde devam etti.

“OLABİLECEK EN TEHLİKELİ YERE”

Kayseri’nin altında alüvyonların üzerine kurulduğunu ifade eden Görür, bu durumun olabilecek en tehlikeli kurulum şekli olduğunun altını çizerek, “Alüvyonlarla yüklü alan. Gelip şehri de alüvyonların üzerine kurmuşsun. Olabilecek en tehlikeli yere. Olabilecek bir depremde sıvılaşma da olur deprem hızı en şiddetli olur depremin şiddeti fazla olur. Yapılmaması gereken yanlış yapılmış. Şehir en tehlikeli yere kurulmuş” açıklamasını yaptı.

ekran-goruntusu-2024-08-07-141157.png

KAYSERİ’DE DEPREM OLMA RİSKİ VAR MI?

Yapılan bu açıklama sonrasında vatandaşlar Kayseri’de deprem olma riskinin olup olmayacağını merak ediyor. Kayseri kent merkezinin zayıf bir zemin üzerine inşa edildiğini ifade eden uzmanlar, deprem riskinin olabileceğini belirtiyor. Diğer yandan il merkezindeki binaların altından diri fay geçmesi de deprem riskini güçlendiriyor.

Öte yandan tarihte en büyük Kayseri depremi 1940 yılında 5,4 şiddetinde kaydedilmiştir. Bu tarihten sonra bu büyüklükten daha fazla bir deprem kaydedilmediği biliniyor.