Mirastan mal kaçırma nasıl ispat edilir?

Mirastan mal kaçırma konusu sıklıkla mahkemelere konu olabiliyor ve çok sayıda mirasçı mağdur oluyor. Mirastan mal kaçırmanın ispatı nasıl yapılabilir?
Mirastan mal kaçırma nasıl ispat edilir?

Miras konusu Türk toplumunun kanayan yarası olmaya devam ediyor. Çoğu zaman adil yapılmayan miras paylaşımları can yakıcı olabiliyor. Ailelerin içerisinde huzursuzluk nedeni olan haksız miras paylaşımında mirastan mal kaçırma en çok görülen husus oluyor. Miras bırakan tarafından yapılan bir işlem olan mirastan mal kaçırma ile yasal mirasçılardan miras malları kaçırılmaktadır. Bu kişiler alabilecekleri miras mallarından mahrum oluyorlar.

MİRASTAN MAL KAÇIRMA NASIL YAPILIYOR?

Miras bırakacak olan kişi sağlığında sahip olduğu malları mirasçılarından birisine veya üçüncü kişilere devredebiliyor. Bu devir de yasalara uygun bir şekilde yapılabiliyor. Böylece menkul veya gayrimenkul mal miras bırakanın üzerinden çıkıyor. Bu durumda da onun mirasçıları bu miras hakkından mahrum kalıyorlar. Ancak bu kişiler mahkeme üzerinden ispat şartı ile kendilerinden kaçırılan miras mallarını geri alabiliyorlar.

MİRASTAN MAL KAÇIRMANIN İSPATI!

Mirastan mal kaçırmanın ispat edilebilmesi çeşitli yollarla olabiliyor. Bunun için tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel ve sesli belge kullanılabilir. Mirastan mal kaçırmanın ne şekilde yapıldığına göre ispat şekli değişebilir. Satış yoluyla bir mal kaçırılmışsa bu malı satın alan kişinin ekonomik gücünün olmadığının tespiti ile mirastan mal kaçırma ispat edilebilir.

Satış veya bağış yoluyla mirastan mal kaçırılmışsa bu işlem miras bırakanın ölümünden hemen önce yapılmışsa bu durum da şüpheli görülmektedir. Bunu ispat etmek ise mahkemenin değerlendirmesi ile mümkün olmaktadır.

Miras bırakanın mallarını devretmesinin makul bir gerekçesi yoksa bu tanıklar yoluyla ispat edilerek mallar geri alınabilir.