Mirastan az pay alanlar dikkat! Bunu yapanlar haklarını kuruşuna kadar alıyorlar!

Miras paylaşımları büyük bir sorun haline gelirken babasından kalan mirastan bir şekilde az pay alanlar yasal haklarını merak ediyorlar. Mirastan az pay alan kardeş ne yapabilir?
Mirastan az pay alanlar dikkat! Bunu yapanlar haklarını kuruşuna kadar alıyorlar!

Türkiye’de miras paylaşımları aile içinde sıkıntı yaratabiliyor. Bu nedenle kardeş arasında huzur bozulurken taraflar kalı bıçaklı hale gelebiliyorlar. Bu sorunların çeşitli nedenleri olabiliyor. Normal koşullarda kardeşler arasında miras paylaşımı eşit ve adil koşullarda yapılması gerekiyor. Ancak bu durum farklı şekilde meydana gelebiliyor.

KARDEŞLERİN EŞİT PAY ALMASI ŞART DEĞİL!

Bir anne veya baba vefat ettiğinden onun mal varlığı çeşitli kuralları dahilinde çocukları arasında paylaştırılıyor. Eğer vefat eden anne ve babanın sağ eşi varsa miras paylaşımına onlar da giriyor. Ancak asıl sorun kardeşler arasında eşit paylaşım yapılmamasından kaynaklanıyor. Bazı durumlarda kardeşler arasında miras payları eşit olmayabiliyor. Bu durumda bir kardeş az miras payı alırken diğer kardeş çok miras payı alabiliyor. Bu da tamamen yasal olabiliyor.

VASİYETNAME İŞİ BOZAR!

Miras paylaşımı yapılacağı zaman ilk bakılması gereken miras bırakanın geçerli bir vasiyetnamesinin olup olmadığı oluyor. Eğer devreye vasiyetname girerse eşit olmayan paylaşım mümkün olabiliyor. Bir baba mal varlığının önemli bir kısmını çocuklarından birisine bırakabilir. Bu da bir kurala dikkat edilerek yapılmışsa yasal olur.

Vasiyetname ile mal varlığının yarısını bir çocuğuna bırakan baba mahkemede bile bozulamayacak bir miras paylaşımı yapmış olur. Ancak mal varlığının çoğunu bir çocuğuna bırakmışsa o zaman mahkeme devreye girebilir ve miras paylaşımı kısmen bozulur.

KENDİSİNE AZ MİRAS KALAN KARDEŞ NE YAPAR?

Miras paylaşımında anne veya babasından az pay alan bir kardeşim yapabileceği bazı yasal işlemler bulunmaktadır. Öncelikle bu miras paylaşımının nasıl yapıldığına bakılır ve ardından saklı pay meselesi tespit edilir. Çocukların tamamının babalarının veya annelerinin mal varlıklarında yarı yarıya saklı payları vardır. Yani bir ebeveyn mal varlığının yarısından fazlasını çocuklarından birisine veya üçüncü kişilere bırakamaz. O malın yarısının çocuklar arasında paylaştırılması gerekir.

Yapılan miras paylaşımında saklı payı vasiyetname veya bir başka yolla elinden alınan çocuk mahkemeye başvurup hakkının iadesini isteyebilir. Bu durumda mahkeme tüm miras paylaşımını bozmaz ama davacı olan kardeşin elinden alınan saklı payının ona iadesini sağlar. Mirasın tamamını bozmak için vasiyetnamenin geçersiz olduğunun ispat edilmesi gerekir.