Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay nedir?

Miras paylaşımlarında genellikle çıkan anlaşmazlıklar saklı pay meselesinde kilitleniyor. Vasiyetnameleri bile bozan saklı pay nedir, bu hak kimlere verilir?
Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay nedir?

Miras paylaşımlarına ilişkin sorunlar her ailede yaşanabilecek meseleler arasında yer almaktadır. Aile birliklerini dahi bozabilen miras paylaşımları oldukça çetrefilli bir hale gelebiliyor. Hatta miras bırakanın yasal ve geçerli, bir vasiyetname bırakmış olmaları dahi sorunu çözemiyor. Mesele mirasta saklı pay hususunda gelip kilitleniyor. Haklarını bilenler bu saklı pay haklarını kullanarak kendilerine verilmeyen miras paylarını alabiliyorlar. Haklarını bilmeyenler ise alabilecekleri mirastan oluyorlar.

SAKLI PAY NEDİR?

Miras hukukuna göre bazı yasal mirasçılar miras bırakanın mal varlıklarında belirli oranlarda paylara sahiptirler. Bu paylara saklı pay adı verilmektedir. Devlet güvencesinde olan saklı paylar hakkında miras bırakanın dahi tasarrufta bulunma hakkı yoktur. Saklı pay birisinden alınarak bir başkasına devredilemez. Bir mirasçının saklı payı miras bırakanın kararı ile diğer mirasçılara veya üçüncü kişilere verilemez.

Saklı pay denildiğinde akıllara ilk olarak çocukların anne veya babalarının miraslarındaki payları gelmektedir. Ancak saklı pay sadece çocuklar için geçerli değildir. Eşlerin, anne ve babaların da çeşitli oranlarda saklı pay hakları bulunmaktadır.

Çocukların mirastaki saklı payları anne veya babalarının mal varlıklarının yarısıdır. Anne ve babalar mal varlıklarının yarısını istedikleri kişi veya kişilere verebilirler. Ancak çocukların saklı paylarına isabet eden kısım için herhangi bir şekilde tasarrufta bulunamazlar. Gerek sağlıklarında gerekse de vefat ettikten sonra vasiyetname yoluyla dahi bu mal varlıkları çocuklar haricinde başkalarına devredilirse mahkeme yoluyla bu paylaşım bozulacaktır. Vasiyetnamelerde saklı pay ile alakalı olarak kısım bozulabilirken diğer paylaşımlar hakkında herhangi bir bozma işlemi uygulanamıyor.