Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geri alır?

Miras konusunda çok sayıda detay araştırılırken en çok da anne veya babasının miraslarından pay alamayanların haklarını alıp alamayacakları merak ediliyor. Miras konusunda yasal uygulamalar nelerdir?
Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geri alır?

Türkiye’de miras konusunda oldukça sıkıntılı uygulamalar yapılabiliyor. Yasal olarak herhangi bir kesiklik bulunmuyor ama bu yasaların uygulanması sırasında herkes kendi açısından yaklaşınca çoğu zaman bazı kişiler mağdur olabiliyorlar. Özellikle Anadaolu’da halen daha bazı yerlerde geçerli olan geleneksel uygulama ile kız çocukları mirastan ya sembolik bir pay alıyorlar veya hiç pay almıyorlar. Bu yaşanan haksızlık karşısında atılabilecek adımlar merak uyandırıyor.

MİRAS PAYI AYRILMAMIŞSA NE YAPILMALI?

Anne veya babalar daha hayattayken miraslarını paylaştırmayı tercih edebiliyorlar. Bu gayet olağan bir durum. Ancak çocuklar arasında ayrım yapılarak miras paylaşımı yapıldığında aile içi huzur da ortadan kalkıyor. Asıl sorun ise anne ve babaların ölümlerinin ardından yaşanıyor. Kardeş arasında başlayan husumet nesiller boyu devam edebiliyor.

Mirastan kendisine pay bırakılmayan bir çocuk bu hakkını mahkeme aracılığı ile kolayca geri alabilir. Bunun için yapılması gereken ise miras bırakanın vefat etmesinin ardından mahkemeye başvuru yapmaktır. Ancak bu başvuru yapılırken çok kritik bir detay bulunmaktadır. Dikkat edilmemesi halinde istenen mirasın bozulması gerçekleşmeyebilir.

Miras paylaşımlarında en kritik konu saklı paylardır. Bir babanın mirasının yarısı çocuklarının tamamının saklı payıdır. Bu saklı payı baba bile bir başkasına devredemez. Eğer saklı payı bir diğer kardeşe bırakılmışsa o çocuk babasının ölümünün ardından sadece saklı payının kendisine iadesi için mahkemeden hak talebinde bulunabilir. Mahkeme de bu tür davalarda sadece saklı payların iadesini yapmaktadır. Bu şekilde miras paylaşımı bozulacaktır.