Kurban kesecek herkesi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'de yayımlandı 4.554 TL para cezası kesilecek

Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 yılında kurban kesecek olan herkesi ilgilendiren kararını 25 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete ile yayımladı.
Kurban kesecek herkesi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'de yayımlandı 4.554 TL para cezası kesilecek

Kurban kesecek herkesi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'de yayımlandı kurbanınız boşa gitmesin aman dikkat - 25 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 2023 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayımlandı. 

Söz konusu tebliğ bu sene Kurban Bayramı nedeni ile kurban kesecek tüm kişileri yakından ilgilendiriyor. Söz konusu tebliğ kapsamında illerde vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında müftülük, il/ilçe sağlık müdürlüğü, il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. 

2023 YILI KURBAN HİZMETLERİNİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞ RESMİ GAZETE İLE YAYIMLANDI! 

Kurban Bayramı bu sene 28 Haziran 2023 tarihinde başlarken kurulacak olan komisyon bu tarih itibari ile şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edecek, kurbanların kesim yerlerinde kesilmesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlü tutulacak. 

Tebliğin tamamı için BURAYI TIKLAYINIZ...

Kurban satış ve kesim yerlerini birbirine yakın yerlerde planlayacak komisyon, planlama yapılırken çevre ve insan sağlığına zarar vermemek için olası çevresel riskleri dikkate alacak.

Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce gerekli tedbirler alınacak. Kurban satış yerleri etrafı brandayla çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.

Komisyon tarafından, kesim yerleri; genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, yeteri derecede aydınlatma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek, insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.

Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik "Kurban Kesim Elemanı" yetiştirme ve geliştirme kursu düzenlenecek. Kesim yerlerinde, "Kasaplık Belgesi" veya "Kurban Kesim Elemanı" kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi" ve "Hijyen Eğitimi Belgesi" olanlar görevlendirilecek.

İstanbul'da kurban kesim alanları 15 gün diğer şehirlerde ise 1 ay önce hazır hale getirilmiş olacak. 

Kurban olması dinen sakıncalı hayvanlar satış yerlerine getirilemeyecek. Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemeyecek. Kurbanlık hayvanın yaşı konusunda kameri yıl esas alınacak.

Kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın; deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekecek. Ancak koyun, semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşındakilerle aynı olursa 5 ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilecek.

KURBAN KESERKEN EZİYET EDENE, KURBANLIKLARA KÖTÜ DAVRANANLARA PARA CEZASI 2023 YILINDA KAÇ TL OLDU?

Söz konusu tebliğ kapsamında 2023 yılında hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa, sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren kişilere hayvan başına 4 bin 554 lira idari para cezası kesilmesine karar verildi. Söz konusu para cezası Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.