Komşuyu rahatsız eden kiracının evden çıkarılması nasıl olur?

Kiracıların evden çıkarılmalarına dair ayrıntılar ev sahipleri tarafından merak ediliyor. Komşuyu rahatsız eden bir kiracı için hangi işlemler uygulanmalıdır?
Komşuyu rahatsız eden kiracının evden çıkarılması nasıl olur?

Kiracıların kira sözleşmesi ile altına girdikleri sorumlulukları eksiksiz bir şekilde yerine getirmeleri gerekiyor. Bir kiracı sadece kira ödemesi yaparak bu sorumlulukları yerine getirmiş sayılmaz. Bu çerçevede kiracının eve özenle bakması da bir başka sorumluluktur. Yasal uygulamada ise eve özenle bakmanın oldukça geniş bir anlamı bulunmaktadır. Buna dair verilen emsal kararlar bu uygulamada yol gösterici olabiliyor.

KOMŞUYU RAHATSIZ EDEN KİRACI EVDEN ÇIKARILIR!

Komşuların kiracı tarafından rahatsız edilmeleri kiracının eve özensiz bir şekilde baktığı şeklinde yorumlanmakta ve yasal uygulama da buna göre yapılmaktadır. Ancak kiracının komşuyu rahatsız etmesi meselesinin evden çıkmasına neden olabilmesi için rahatsızlık boyutunun komşu için çekilmez olması gerekmektedir. Sıradan bir bahane ile komşu rahatsız oluyor denilerek kiracı evden çıkarılamaz.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Kiracı eğer komşuyu rahatsız etmekte ve o taşınmazda yaşamak komşular için çekilmez bir hale gelmişse ev sahiplerinin ilk yapmaları gereken kiracıya ihtar çekmek oluyor. Bu ihtar ile 30 günlük süre verilir ve bu süre içerisinde kiracının aynı hareketlerine devam etmesi durumunda kira sözleşmesinin sona erdirileceği bildirilir. Bu uyarıyı dikkate almayan kiracının yasal süre sonunda kira sözleşmesi ev sahibi tarafından feshedilir. Buna dair mahkeme kararı da kiracının direnmesi halinde çıkarılabilir.

Ev sahipleri kiracıların komşular ile iyi geçinememesi durumunda bazı yasal haklara sahipler. Ancak bu hakların kullanımı durumun ispatı ile mümkün olabilmektedir. Yasalar ev sahiplerinin bunu kullanarak kiracıları kolay bir şekilde evden çıkarmalarına izin vermemektedir. Hukukta da ispat olmadan işlem yapılamayacağı için ev sahipleri bu durumu güçlü delillerle ispat etmelidirler. Komşuların beyanları burada belirleyici olabilmektedir.