Kombi bakımını kim öder? Ev sahibi mi yoksa kiracı mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında masrafların kim tarafından ödeneceği sorun olabiliyor. Kiralık evde kombi bakımının masrafı kime ait olur?
Kombi bakımını kim öder? Ev sahibi mi yoksa kiracı mı?

Ev sahipleri ile kiracıların arasında anlaşmazlık sebebi olan yığınla konu bulunuyor. Bu konular içerisinde kombi masrafları da önemli bir yer tutuyor. Taraflar bu masrafları ödememek için topu daima birbirlerine atıyorlar. Ancak yasal uygulama ile kimin, hangi masrafı ödemek zorunda olduğu gayet açık bir durum oluyor.

KOMBİ BAKIMI KİME AİTTİR?

Ev sahipleri kiracılara yaşayabilecekleri bir ev teslim etmekle yükümlüler. Bu evin demirbaşları da ev sahibi tarafından kiracıların kullanımına sunulmaktadır. Kiracı yapacakları kullanımlar ile beraber bazı masraflar ile karşılaşabiliyorlar. İlkesel olarak demirbaşların bakım masrafı ev sahibinin değil kiracının ödemesi gereken bir masraf türüdür. Kombi de bir demirbaş olduğu için bunun masrafını kiracı ödeyecektir. Sadece bakım masrafı değil eğer temizlik masrafı da çıkarsa bunu ödemek kiracının sorumluluğundadır.

EV SAHİBİ NE ÖDER?

Demirbaşın bakım ve temizliği kiracının sorumluluğunda olduğu gibi parça değişikliği, tamir veya sıfırdan değiştirilmesi gibi işlemlerde ortaya çıkan masraflar da ev sahiplerinin olmaktadır. Ev sahipleri kombi bozulur ve değiştirmek gerekirse masrafını ödemek durumdadır. Ancak burada çok önemli bir ayrıntıya özellikle dikkat etmek gerekiyor.

Kombi bozulmuş ve değiştirmek gerekiyorsa bunu ev sahibi ödemeli ama istisna durumu olabiliyor. Çalışır hale kiracıya teslim edilen kombi kiracının hor kullanması nedeniyle çalışmaz hale gelmişse, kiracının kusuru nedeniyle bozulmuşsa o zaman masrafı ödemek ev sahibine düşmeyecektir. Bu durumda ödeme kiracı tarafından yapılmalıdır. Ancak bu durumun ispat edilmesi gerektiği bilinmelidir. İspat edilmedikçe kiracıdan herhangi bir ödeme alınmayacaktır.