Kızlar köylü koca istemiyor, köylü delikanlılar evlenemiyor

Eskiden evlenmek için yüz görümlülüğü, başlık parası gibi istekleri olan kızlar, şimdilerde şehir de yaşamayı kabul edecek koca istiyor.
Kızlar köylü koca istemiyor, köylü delikanlılar evlenemiyor

Köylü kızlarının bu istekleri, köyde iş yapacak insan gücünü ortadan kaldırıyor. Köylerin nüfusu da hızla azalırken evler ve tarlalar kaderine terk edilmiş durumda bekliyor. Uşak Merkeze bağlı Ciğerdede köyünde yaşayan Kazım Özçakır (56) şehirlerde yaşamın ekonomik yönden zor olduğuna dikkat çekerek bu sıkıntılar yüzünden birçok evliliğin 6 ay bile süremeden sona erdiğini belirtiyor.
Kendi çocuklarının da şehir sevdasına kapıldığını belirten Özçakır; “Şimdiki genç kızlar işi sevmiyor. “Kocam getirsin ben yiyeyim” diye düşünüyor. Tarlada tırmık çekmesi, ahırda hayvan bakması, harman yapması zor geliyor. Ondan sonra oğullarımız evlensin diye şehirden ev tutuyoruz. Şehirde bulursa asgari ücretle çalışıyor. Üç ay, beş ay bilemedin altı ay sonra geçinemediler mi kız anne evine oğlan baba evine geri dönüyor. Yani ayrılıyorlar” şeklinde yakındı.
“ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞMAYI KÖYDE YAŞAMAYA TERCİH EDİYORLAR”
Özçakır, “Ondan sonra Türkiye’de hayvancılık bitiyor. Biter tabi köylü hayvancılık yapamıyor ki; hayvan olsun. Kendi oğlum Uşak’ta  kirada duruyor. Ona dedim ki; “Oğlum gel köyde tarım ve hayvancılık yap. Tarlaları senin üstüne yazdırayım. Yetişemediğin yerde sana destek olayım” kabul etmedi.
Şehirde aldığı para bin 600 TL asgari ücret. 10 ayda 16 bin TL para yapar. Köyde 10 ayda 2 dana yetiştirsen 20 bin TL kazanırsın. Köyde bu işleri yapsan 6 ayda şehirde aldığını kazanır, 6 ayda yan gelir yatarsın.
Aslında erkek kısmı para kazanmanın zorluğunu bilir. Ama kadın bilmez. Onun için dünürlüğe gittiğimizde “Şehirde ev kuracaksanız öyle evleniriz” şartını dayatıyorlar. Bu kez gençler evlenemeyince gidip Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden evlenmeye kalkıyor. Onlarda ne var ne yoksa silip süpürüp kaçıyorlar. Kendi yeğenlerim bile şehirde yaşamak istiyor.
Yeni yetmeler köy tarla, hayvancılık işleri yapmıyor. Bizde yaşlandık. Gücümüz yetmiyor. Bizden sonra araziyi işleyecek nesil kalmadı. Paramızla iş yapacak insan bulamıyoruz.
Asgari ücretle bizim de çocuklarımızın da bir şey yapma şansı yok. Köylerde tarım ve hayvancılık yapmayan nüfus yoksa Türkiye aç kalır” dedi.