Kirasını ödemeden evden çıkan kiracının kira borcu ne olur?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların en önemli nedeni kira ödemelerinden kaynaklanmaktadır. Kira borcu varken evden çıkan kiracının bu borcu ne olur?
Kirasını ödemeden evden çıkan kiracının kira borcu ne olur?

Kiracılar zaman zaman ev sahiplerine kira borcu olmasına rağmen evden çıkıp gitmektedirler. Bu durumda ev sahibi evi boşaltmış oluyor ama kiracının kira borcu olduğu için bir mağdur olma durumu oluyor. Bunun gibi olayları yaşayan ev sahipleri ise kiracının bıraktığı kira borcunun ne olacağını merak ediyorlar.

KİRA BORCU BIRAKIP GİDEN KİRACI SORUNU!

Öncelikle evi boşaltıp giden kiracı eğer kira borcu varsa evden çıkması o borcun silinmesini sağlamayacaktır. Borç ödenmedikçe veya ev sahibi alacağından vazgeçmedikçe kalmaya devam edecektir. Ancak bu durumda ev sahipleri borcun tahsili konusunda büyük sıkıntılar yaşayabilir. Bunun için de yasal yollara başvurması gerekecektir.

Ev sahibi kiracını icraya verebilir. Ancak bunun için tebliğlerin ve ihbarların kiracıya ulaşması için kiracının yeni adresi gerekecektir. O bulunduktan sonra icra üzerinden kiracıya bir ödeme emri gidecektir. Bu tebliğ yapıldıktan sonra 7 gün içerisinde kiracı borca itiraz edip borcu reddedebilir. Bu yapılmazsa icra işlemi devam eder ve kiracının üzerine kayıtlı mallarından, banka hesaplarından bu alacak tahsil edilmeye çalışılır.

Kiracı borca itiraz ederse o zaman ev sahibi kiracıyı mahkemeye vermek durumunda kalacaktır. Mahkeme üzerinden ev sahibi kira alacağını alabilir ama bu süreç 2 yılı bulabilir. Kiracı süreç sonunda faizi ile kira borcunu öder ve bunun üzerine ek olarak da mahkeme masraflarına katlanmak zorunda kalır.

Kira borcu bırakıp giden kiracılardan alacak tahsilatı yapmanın bir hayli zorlu olacağı için bazı ev sahipleri bu alacaklardan vazgeçebiliyorlar. Kiracı ile uğraşmamak için alacaklarından vazgeçen ev sahiplerinin sayısı bir hayli fazla oluyor. Her iki tarafa da verilen tavsiye ise makul bir yerde buluşmak oluyor. Kiracının ekonomik durumu yoksa ev sahibinin ona uygun bir ödeme takviminde parasını istemesi sorunu çözmek için daha mantıklı olabiliyor.