Kiracısı eve zarar veren ev sahipleri bunu yapmazsa tek kuruş alamıyorlar!

Kiracıların eve zarar vermeleri durumu oldukça sıkıntılı bir süreç olabilirken ev sahiplerinin izlemeleri gereken yol açıklandı. Gereken işlemi yapmayan ev sahipleri kiracılardan tek kuruş alamıyorlar.
Kiracısı eve zarar veren ev sahipleri bunu yapmazsa tek kuruş alamıyorlar!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında eve verilen zarar büyük bir sorun olabiliyor. Doğal olarak ev sahipleri kiracılardan eve verilen zararı tanzim etmelerini istiyorlar. Ancak bu süreç için yasal olarak izlenmesi gereken bir yol var. Eğer ev sahibi bu yolu izlemezse herhangi bir ödeme alamıyor. Kiracı da ev sahibinin bilgisizliğinden yararlanarak büyük bir sorumluluktan kurtulmuş oluyor.

ESKİME VE YIPRANMA KİRACIDAN İSTENEMEZ

Ev sahiplerinin yaptıkları en büyük hata kiraya verdikleri evleri teslim alırken zamanla eskime ve yıpranmadan dolayı evlerde oluşan zararları kiracılardan istemeleri oluyor. Bir evde bu tür masraflar kiracılara yüklenemez. Örneğin boyası eskiyen bir evin boyatılması kiracıdan istenemez. Kiracı boyaya bilerek zarar vermişse o zaman ev sahibi hak talep edebilir.

EVE ZARAR VEREN KİRACIYA KARŞI NE YAPILMALI?

Bir kiracı eve zarar vermişse ev sahibi yasal süreçleri hukuka uygun bir şekilde yürütmek zorundadır. Öncelikle hiç vakit kaybedilmeden kiracının eve vermiş olduğu zarar tespit edilmelidir. Bu tespit evin teslimi sırasında da sonrasında da olabilir. Eve zarar tespit edildiğinde yine vakit kaybedilmeden bu durum kiracıya yazılı olarak bildirilmeli ve tanzimi istenmelidir. Eğer eve verilen zarar mahkeme aracılığı tespit edilirse ilerleyen süreçte bu durum ev sahibinin avantajına olacaktır.

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra kiracı eve verdiği zararı telafi etmek istemiyorsa ev sahibi önce arabulucuya başvurmalıdır. Bu süreç de tamamlandığında kiracı aleyhinde dava açılarak evdeki zararın kiracı tarafından karşılanması istenmelidir. Bu mahkeme süreci biraz uzun sürecek olsa da neticesinde ev sahibi zararını bu şekilde karşılayacaktır.