Kiracının evi varsa evden çıkarılır mı?

Kiracıların evden çıkarılmaları için ev sahipleri her yolu deniyorlar. Kiracının evi varsa kiracının evden tahliye edilebilmesi için bu haklı gerekçe olabilir mi?
Kiracının evi varsa evden çıkarılır mı?

Ev sahipleri daha yüksek kira bedeli alabilmek için her yıl kiracı değiştirmek istiyorlar. Eski kiracılara yüksek zam yapamayan ev sahipleri yeni kiracıya istedikleri fiyattan evi kiralayabiliyorlar. Bunun yapılabilmesi için de eski kiracıların evden çıkarılması gerekiyor. Ancak Türkiye’de uygulanan yasalar ile bir ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi pek de kolay değil. Kiracının evinin olmasını ev sahipleri bir tahliye sebebi olarak görüyorlar. Kiracının evi varsa kiracı evden çıkarılabilir mi?

KİRACININ EVİ VARSA KİRA SÖZLEŞMESİNİN HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ NEDİR?

Kiracının evinin olması ev sahibini pek de ilgilendiren bir durum değildir. Bu ev kira sözleşmesi yapılmadan önce veya kira sözleşmesi yapıldıktan sonra da satın alınabilir. Ev sahiplerini burada alakadar eden bir durum yoktur. Kiracı evini kiraya verebilir. Bu sırada kendisi de kiracı olabilir. Kiracının evi olduğu için o evde oturmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Yasalar da buna dair kiracılara bir zorlama yapmamaktadır.

Kiracının evinin olmasından ev sahipleri tek bir koşulda faydalanabilirler. Eğer kiracı şu anda kirada oturmuş olduğu evin bulunduğu belediye sınırlarında bir eve sahipse, o evin sosyal şartları oturduğu ev ile aynıysa, evin büyüklüğü kiracının ailesinin ihtiyaçlarına yanıt vermeye yetecek kadar ise ev sahipleri için bir avantaj sağlanabiliyor. Ancak tüm bu gerekçeler tek bir şart ile tahliye sebebi olabilir.

Kiracı ile ev sahibi arasında kira sözleşmesi yapıldığı sırada kiracı sahip olduğu ev hakkında ev sahibine bilgi vermemiş ve saklamışsa o zaman ev sahibi kira sözleşmesini sona erdirme hakkına sahip oluyor. Yani kiracı o evi hakkında ev sahibine kira sözleşmesi yapılırken bilgi verirse ev sahibinin herhangi bir şekilde kira sözleşmesini feshetmesi mümkün değil.