Kiracıların ev sahiplerine karşı 12 yıl kozu!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar karşısında tarafların haklarını bilememesi zaman zaman haksızlıklara neden olabiliyor. Bir kiracı istemedikçe istisnai durumlar hariç 112 yıl evden çıkarılamıyor.
Kiracıların ev sahiplerine karşı 12 yıl kozu!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar son dönemlerde zirve yaptı. Kiracılar evden çıkmamak, ev sahipleri ise evden çıkarmak için her yolu deniyorlar. Esasında ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi oldukça zor bir durum. Haklarını bilen bir kiracıyı ev sahibi evden kolay kolay çıkaramıyor. Bunun formülünü bilen kiracılara karşı ev sahiplerinin yapacakları pek de bir şey kalmıyor.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VERİLMEMELİ

Kiracıların öncelikli olarak ev sahiplerine kesinlikle tahliye taahhütnamesi vermemeleri gerekiyor. Eğer tahliye taahhütnamesi verilmişse kiracı kira sözleşmesinden doğan haklarının çoğunu ev sahibine devretmiş oluyor. Bu durumda evden çıkarılması da kolaylaşıyor. Bun dan dolayı ev sahibine tahliye taahhütnamesi verilmemelidir.

10 YIL ÇIKARAMAZ!

Kira sözleşmelerinin süresi kiracı aksi bir karar vermedikçe her yıl otomatik olarak 1 yıl uzamaktadır. Ev sahibinin bu sözleşmeyi süre dolmasından dolayı sona erdirme hakları bulunmuyor. 10 yıl boyunca kiracı bu şekilde kira sözleşmesini otomatik olarak uzatabilir. Bu süre içerisinde ev sahibi yine kiracıyı evden çıkaramayacaktır.

10 YIL SONRASI EV SAHİPLERİNE HAK VERİLİYOR

10 yıllık kiracılık süresi sona erdiğinde ise ev sahibine herhangi bir gerekçe göstermeden kiracıyı evden çıkarma hakkı veriliyor. Ancak bu aşamada da kiracı ev sahibine zorluk çıkararak evden çıkmayabilir. Ev sahibi mahkemeye giderek 2 yılda kiracıyı evden çıkarabilir. Toplamda ise 12 yıl boyunca kiracı aynı evde kiracı olarak kalabilecektir.

Ev sahibinin bu 12 yıllık süreçte en fazla yapabileceği 5. yıldan sonra kira uyarlama davası açarak kirayı mahkeme heyetinin takdir edeceği fiyata yükseltebilmek oluyor.