Kiracıları yakacak karar! Ev sahipleri kirayı iki katına çıkaracaklar!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların ardından kira zamları tartışma konusu yapılıyordu. Mahkemeden çıkan bir karar kiracıları oldukça üzecek.
Kiracıları yakacak karar! Ev sahipleri kirayı iki katına çıkaracaklar!

Türkiye’de kiracılık meselesi üzerinde son 2 yıldır büyük tartışmalar yaşanıyor. Devletin getirmiş olduğu yüzde 25 kira zammı sınırı nedeniyle ev sahipleri ciddi anlamda zarar gördüler. Enflasyonun altında kira zamlarından dolayı ev sahipleri için kira gelirleri eridi. Bunun üzerine ev sahipleri kendilerine bir çözüm yolu sunulmasını beklediler. Bu çözüm yolu gelmeyince akla gelen ilk mesele kiracının evden çıkarılması oldu. Bu süreçte ise ev sahipleri yaşanan sorunlara etkili bir çözüm yolu buldular.

KİRA TESPİT DAVALARI PATLADI!

Kiracıların düşük kira bedeli ödeyerek evlerinde oturduklarını iddia eden ev sahipleri soluğu arabalucu sürecini aşarak mahkemelerde almaya başladılar. Bu şekilde ev sahipleri kira tespit davası açmak istediler. Bunun için ise ev sahiplerinden aranan bazı şartlar bulunuyordu. Kiracının o evde 5 yıldır oturuyor olması ev sahiplerinden istenen ilk şarttı. Ancak Yargıtay’dan gelen emsal karar ile bu 5 yıllık sürenin istenmemesinin imkanı doğdu. Böylece ev sahipleri kira tespit davasını istedikleri gibi açabilme imkanına sahip oldular.

KİRALAR YENİDEN TESPİT EDİLİYOR

Ev sahipleri mahkemeye başvurup kira tespit davası açtıklarında mahkemede bilirkişi heyeti üzerinden kira fiyatı yeniden belirleniyor. Bu kira fiyatı tespit edilirken bahsi geçen evin durumu, bulunduğu muhit, fiziksel şartları, emsallerinin kira değerleri gibi detaylar incelenerek bir karara varılıyor. Bilirkişi tarafından tespit edilen kira mahkemeye sunuluyor.

Bilirkişinin tespit ettiği kira fiyatına hakim tarafından yaklaşık yüzde 10 civarında eski kiracı indirimi uygulanıyor. Bu şekilde yeni kira belirleniyor ve bu kira hem ev sahibi için hem de kiracı için tartışılmaz şekilde geçerli oluyor. Bu yolla ev sahipleri kiracının kirasına iki kattan bile fazla zam yapabiliyorlar. Bu da kiracıları oldukça zor durumda bırakıyor.

Öte yandan kira tespit davalarının tamamlanması 2 yılı bulabiliyor. Ancak o sürecin uzaması da kiracının aleyhine oluyor. Mahkemenin tespit ettiği kira bedeli ev sahibinin davayı açtığı aydan itibaren geçerli oluyor. 2 yıl sonra karar alınacak olsa da kiracı geçmişe dönük ödemediği kira farklarından ev sahibine borçlu oluyor ve toplu para ödemek zorunda kalıyor.