Kiracılara uyarı geldi! Sakın yapmayın, ev sahibine borçlu çıkarsınız!

Kiracıların ev sahiplerini zor durumda bırakabilecek bazı durumlarda cezalandırılmaları gündeme gelebiliyor. Kiracının ev sahibine tazminat ödemesi gereken bir durum hakkında uyarı geldi.
Kiracılara uyarı geldi! Sakın yapmayın, ev sahibine borçlu çıkarsınız!

Kiracı ile ev sahipleri kira zamları nedeniyle gündem olsalar da arada yaşanan tek sorun bu olmuyor. Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişki genellikle yazılı kira sözleşmesinin imzalanması ile başlıyor. Bu kira sözleşmeleri genellikle 1 yıllık oluyor. Ancak bir kira sözleşmesinin 1 yıllık olması 1 yılın sonunda sözleşmeyi hükümsüz hale getirmiyor.

OTOMATİK 1 YIL UZUYOR

Kira sözleşmelerinde 1 yıl dolunca eğer kiracı evden çıkmıyorsa sözleşme süresi 1 yıl otomatik olarak uzuyor. Kira sözleşmesini yılı dolunca kiracı istediği gibi sona erdirme hakkına sahipken yasalar bu hakkı ev sahiplerine vermiyor. Ancak kiracıya verilen bu hak bir de sorumluluk getiriyor. O da kira sözleşmesini sona erdirecek olan kiracı yasal sürelere uymak zorunda kalıyor. Uyulmazsa o zaman kiracı için ceza gündeme gelebiliyor.

EV SAHİBİNE HABER VERİLMELİ

Bir kiracı evden çıkacağını makul bir süre öncesinde ev sahibine haber vermelidir. Eğer kira sözleşmesi bozulacaksa bu durum ev sahibine bildirilmelidir. Kira sözleşmesinin süresi dolmadan kiracı evden çıkarsa o zaman ipler ev sahibinin eline geçiyor. Kira sözleşmesinden kalan ayların kira bedellerini ev sahibi kiracıdan talep edebilir. Üstelik ev sahibi kiracı ile anlaşmak zorunda da değildir. Kira sözleşmesinin süresi dolana kadar kiracı kira ödeme sorumluluğuna sahip olacaktır.

CEZASI VAR!

Kira sözleşmesi dolmadan önce kiracı evden çıkarsa ev sahibi bu durumda zor durumda kalabilir. Yeni bir kiracı bulmak hemen mümkün olmayabilir. Yeni bir kiracı bulanan kadar ise kiracının sorumluluğu devam eder. Ev sahibi mahkemeye giderek kiracıdan zararını karşılamasını isteyebilir. Bu durumda da mahkeme genellikle kiracıyı 3 ay kira ödemesi yapmakla cezalandırır. Bu 3 aylık süreçte evin bir başkasına kiraya verilmemesi gerekir. Ev kiralanırsa kiracının sorumluluğu sona erecektir.